Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας, σύμφωνα με συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη.

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι αποδεκτή ως έχει επειδή δεν εγγυάται μια αυστηρή πορεία σταθερότητας ούτε ένα πειστικό σύμφωνο σταθερότητας», δήλωσε ο Γιούνκερ στην εφημερίδα «Die Welt».

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη από το Βερολίνο και το Παρίσι για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στην Ντοβίλ στη δυτική Γαλλία η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος προΐσταται των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε πως αντιτίθεται στην πρόταση της Γερμανίας να σκληρύνει η δημοσιονομική πειθαρχία στερώντας από τις χώρες που επιδεικνύουν υπερβολική χαλαρότητα το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της Ε.Ε.

«Η άρση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που δεν τα καταφέρουν όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι ένας δρόμος που μπορούμε να πάρουμε και αποκλείω οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ σ’ αυτό το ζήτημα», συνέχισε εκτιμώντας πως αυτή η πρόταση δεν θα τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των ευρωπαίων εταίρων.

«Γι’ αυτό δεν πρέπει να επεκταθούμε σ’ αυτό το ζήτημα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής» της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.