«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντέϊζεμπλουμ λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Γ. Ντέϊζεμπλουμ δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής». Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα» είπε ο Γ Ντέϊζεμπλουμ σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών». «Αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση» ανέφερε ο Ντέϊζεμπλουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.
Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε από πλευράς του ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες».
Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δις ευρώ.