Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από τις ΗΠΑ όσον αφορά το «μέτωπο» του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί κοντεύουν τους 140.000. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός πως δεν φαίνεται να μπαίνει… φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας.
Μάλιστα, η επανεμφάνιση κρουσμάτων της Covid-19 συνιστά «τον κυριότερο κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτρέπει τις Αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που είναι «βαθιά ριζωμένες» στα θεμέλια της χώρας.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως άμεση συνέπεια της καραντίνας και «παρά την άνευ προηγουμένου πολιτική στήριξη». Για το σύνολο του έτους, η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,6%, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.
Όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας, που αποτελεί επίσης «τον κίνδυνο που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε», έχει ήδη προκαλέσει μια «επιβράδυνση» σε ορισμένες πολιτείες και μια «μερική ακύρωση» των αποφάσεων για άρση της καραντίνας που μπορεί να εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση που ξεκίνησε τον Μάιο.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα αύξησης της φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από την πανδημία ήταν ήδη υψηλή, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες.
Η φτώχεια έχει μια σημαντική φυλετική διάσταση, δεδομένου ότι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι είναι πιο πιθανόν να περιέλθουν σε κατάσταση ένδειας, σε σύγκριση με τους λευκούς. «Θα απαιτηθούν νέες πολιτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μιας σειράς κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, βαθιά ριζωμένων, που συνεχίζουν να πλήτουν τις ΗΠΑ», σημειώνει.
Το Ταμείο καλεί την Ουάσινγκτον να λάβει μια σειρά μέτρων για να αυξήσει τη ζήτηση, να βελτιώσει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και να στηρίξει τους πιο ευάλωτους.
Αδυναμία να ανταποκριθούν στο ενοίκιο
Επίσης, σχεδόν ένας Αμερικανός στους έξι δεν μπόρεσε να πληρώσει το νοίκι του τον Ιούνιο λόγω της κρίσης της Covid-19, και σχεδόν ένας στους τρεις ανησυχεί για την πληρωμή του ενοικίου στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής.
Λίγο παραπάνω από το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να πληρώσει το νοίκι του Ιουνίου, και το 30,6% δηλώνει λίγο ή καθόλου σίγουρο για τη δυνατότητά του να πληρώσει το νοίκι του Ιουλίου, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 73,8 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ της 2ας και της 7ης Ιουλίου.
Σχεδόν το ήμισυ των Αμερικανών είχε μείωση μισθού μετά την εφαρμογή των μαζικών μέτρων καραντίνας στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.
Η μελέτη αυτή, που διεξάγεται κάθε εβδομάδα από τα τέλη του Μαρτίου, αναμένεται να επιτρέψει να αποτιμηθεί «ο τρόπος με τον οποίο επλήγη η ζωή των ανθρώπων από την πανδημία της Covid-19», αναφέρει το Census Bureau στην ιστοσελίδα του.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένα στοιχεία ελήφθησαν από ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε ιδιώτες, τα υπόλοιπα με τον συνδυασμό των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τις διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Η πανδημία ήταν αιτία να χάσουν τη δουλειά τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, και 32 εκατομμύρια ήταν εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας στο τέλος του Ιουνίου, έναντι 1,6 εκατομμυρίου ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας.
Οι ΗΠΑ έχουν λίγο περισσότερα από 328 εκατομμύρια κατοίκους.
Εδώ και έναν μήνα, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται εκ νέου δραματικά στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα.