Το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου δράσης το οποίο θα υποβληθεί στη Κομισιόν το φθινόπωρο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται στα επόμενα 24ωρα. Ενδεχομένως και σήμερα να φθάσει στο Μαξίμου το προσχέδιο της Επιτροπής Σοφών, για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας.
Οι επιστήμονες υπό τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη κλήθηκαν από το Μαξίμου να διαμορφώσουν προτάσεις με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Next Generation EU», ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι πολιτικές αποφάσεις για τα «που» και «πως» θα επενδυθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η επιστημονική επιτροπή καταγράφει σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, τους βασικούς άξονες των προτεινόμενων αλλαγών αλλά και τις κεντρικές προϋποθέσεις, με αιχμή την ενίσχυση, συνολικά, της εξωστρέφειας της οικονομίας. Στο επίκεντρο του επιστημονικού πορίσματος βρίσκονται τα κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης καθώς και κίνητρα για ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για την «πράσινη ανάπτυξη» η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Στην ψηφιακή μετάβαση αναμένονται νέες κινήσεις (και προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των επενδύσεων). Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εξαγωγές και η παροχή σχετικών κινήτρων. Και ως προτεραιότητα τίθεται η αύξηση των θέσεων εργασίας.
Στη διαμόρφωση των νέων οικονομικών προτεραιοτήτων και των στόχων, όπως θα αποτυπωθούν τελικά στο «εθνικό σχέδιο» δράσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη συναίνεση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων. Και το μέχρι στιγμής κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα δείχνει στην κατάθεση του τελικού σχεδίου προς την Ευρώπη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί 32 δις. ευρώ, θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 17-18 Ιουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Και ενώ πολλοί προεξοφλούν μη συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέα Σύνοδος εντός του Ιουλίου.
Πάντως τους βασικούς άξονες της επόμενης ημέρες στην οικονομία έχει παρουσιάσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας προ ημερών σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ. Όπως είπε «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένο σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και να υποστηριχθεί από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής».