Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να προχωρήσει στον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους της, εν μέσω των ανησυχιών ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ενδέχεται να θελήσει να αγνοήσει τους οικονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.
Ο Ματέο Ρέντσι, που έλαβε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα την Πέμπτη, είχε αναφέρει πέρυσι ότι η Ιταλία ίσως «σκεφτεί να παραβιάσει» το όριο του ελλείμματος 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, αν καταφέρει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προειδοποίησε τη Ρώμη να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που θέτει το όριο του ελλείμματος των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ και του χρέους στο 60%.
Η Ιταλία έχει καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμά της σχεδόν στο 3%, όμως το χρέος της είναι σχεδόν διπλάσιο του στόχου της ΕΕ.
«Η Ιταλία είναι μια βαθιά ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε σήμερα ο Ρεν. «Πιστεύω ότι η Ιταλία και οι ιταλικές αρχές θα παραμείνουν πιστές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Και αυτό περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο επίτροπος.
Πάντως ο Ρέντσι έχει σχολιάσει για το όριο του 3%: «Είναι προφανές ότι μπορείς να το υπερβείς· είναι ένα αναχρονιστικό όριο, το οποίο χρονολογείται 20 χρόνια πριν».
Εξάλλου ο Ρεν κάλεσε τη Ρώμη να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και στις προσπάθειες περιορισμού του κρατικού χρέους. «Η συσσώρευση νέου χρέους πάνω στο παλιό δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ιταλίας», είπε.
Ο Ρεν πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να «απελευθερωθεί η καταπληκτική δυναμική ανάπτυξης» της Ιταλίας, αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς και την ανταγωνιστική καινοτομία ως κλειδιά για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ιταλία», υπογράμμισε ο Ρεν.