Διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των ακινήτων, των αυτοκινήτων αλλά και των τσιγάρων μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να τονώσει ή τουλάχιστον να μην επιβαρύνει περαιτέρω τις συγκεκριμένες αγορές που πλήττονται εξαιτίας της κρίσης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς φορέων και αφορούν στην αναστολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στο ΧΑ, στην κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, τη μείωση των τελών ταξινόμησης και φόρων πολυτελείας στα Ι.Χ και τη μείωση του πάγιου φόρου στα καπνικά προϊόντα.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί επί του παρόντος αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών ώστε οι όποιες παρεμβάσεις προκριθούν να περιληφθούν στο υπό κατάθεση το Νοέμβριο φορολογικό νομοσχέδιο –σκούπα, το οποίο θα ενσωματώνει και την προαναγγελθείσα μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων (παρεμβάσεις μελετώνται και για τα μερίσματα) , όπως άλλωστε και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με καταργήσεις πληθώρας μικρών εφοριών.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών μελετά:
1. Χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μετά από διαρκείς αναβολές της φορολόγησης της υπεραξίας που προκύπτει από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές ( το μέτρο έχει ιστορία πάνω από δύο χρόνια επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη) δεν αποκλείεται μία ακόμα αναβολή ακόμα και για ένα χρόνο όπως ζητούν φορείς της αγοράς που θα προτιμούσαν πλήρη κατάργηση. Κατάργηση απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών που συζητά όμως διορθωτικές κινήσεις.
2. Ακίνητα. Στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση για κατάργηση του πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας, μέτρο που ζητούν οι κατασκευαστές. Η πρόταση συναντά διαφωνίες στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι θα ήταν λάθος να καταργηθεί ένα μέτρο που καθιερώθηκε πρόσφατα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.
3. Αυτοκίνητα. Ιδανικά, οι έμποροι θα επιθυμούσαν πλέγμα κινήτρων τόνωσης της αγοράς με συνδυασμό απόσυρσης, μείωσης τελών ταξινόμησης και κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά κίνητρα απόσυρσης «παλαιού τύπου» εξετάζει όμως μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μεσαία Ι.Χ και αύξηση του ορίου εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται φόρος πολυτελείας( από 15.000 σε 20.000 ευρώ).
4. Καπνός. Με τους περιπτερούχους να βρίσκονται σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας, το υπουργείο Οικονομικών συζητά αλλαγές στους φόρους που θα οδηγήσουν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους τους. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη σε σύσκεψη που θα έχει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς με εκπροσώπους των περιπτερούχων.
Πηγή: euro2day.gr