Η επιλεκτική μνήμη και η κατά βούληση επίκληση ή απαξίωση επίσημων στοιχείων, ανάλογα με το πότε συμφέρει τι και ποιον, είναι μια πρακτική, που συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό. Υπάρχουν, δηλαδή, αυτοί, που – όποτε τους βολεύει – χρησιμοποιούν δεδομένα φορέων και οργανισμών για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, και – όποτε πάλι τους βολεύει – απαρνούνται μελέτες και εκθέσεις προερχόμενες από τους ίδιους φορείς, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως μη έγκυρες.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από το επιχειρηματικό πεδίο και αφορά στο θέμα του ενεργειακού κόστους για την Αλουμίνιον.
Εδώ και μήνες, ακούμε από την πλευρά της ότι αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης και πως τα κόστη δεν βγαίνουν, επειδή το φυσικό αέριο – όπως λέει – είναι ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, στηρίζει αυτό το το επιχείρημα, επικαλούμενη στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον για την τιμή πώλησης του ρεύματος από τη δημόσια επιχείρηση στη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, με αφορμή την οποία η ίδια εταιρεία άρχισε να υποστηρίζει ότι και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλό και της δημιουργεί προβλήματα.
Πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη, η οποία καταγράφει το κόστος του ρεύματος στην Ευρώπη. Από αυτή, προκύπτει ότι η τιμή, στην οποία η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι πρέπει να πουλάει στην Αλουμίνιον, βρίσκεται ακριβώς στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, η δημόσια επιχείρηση εξέδωσε χθες αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία της μελέτης της Κομισιόν.
Τώρα, όμως, η Αλουμίνιον – συνεπικουρούμενη και από κάποιες βιομηχανίες – αντιδρά έντονα και άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των συγκεκριμένων δεδομένων, και τα διαψεύδει, τονίζοντας ότι η μελέτη αφορά μόνο σε 17 βιομηχανίες από τις περίπου 500, που λειτουργούν στην Ε.Ε.
Δηλαδή, πολύ απλά, μας λένε ξαφνικά ότι οι υπηρεσίες των Βρυξελλών εκδίδουν μελέτες, οι οποίες έχουν λάθος στοιχεία και μεθοδολογία !
Δηλαδή, πολύ απλά, τώρα, που δεν… βολεύει, τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν είναι λάθος, μη έγκυρα και βασίζονται σε μεθοδολογία, η οποία δεν είναι σωστή !
Τόσο καιρό, βέβαια, τα άλλα δεδομένα, για το κόστος του φυσικού αερίου, πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σωστά !
Δύο μέτρα και δύο σταθμά…
Ό,τι συμφέρει και ό,τι βολεύει…
Μόνο, που τα στοιχεία είναι στοιχεία…
Δεν είναι απόψεις ή γνώμες…
Και δεν χωρούν αμφισβήτησης…
Θα το ξαναπούμε :
Τα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, που αντιμετωπίζουν κάποιες βιομηχανίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ρίζα τους και όχι κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί.
Και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, την οποία φορτώνουν με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστους κάθε χρόνο.