Η αύξηση της προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απότομα τον Δεκέμβριο και ο τραπεζικός δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να μειώνεται, θέτοντας υπό πίεση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δείχνουν ότι η προσφορά χρήματος Μ3 – που αποτελεί έναν γενικότερο δείκτη της ρευστότητας στην οικονομία – αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1% από 1,5% τον Νοέμβριο. Τα τραπεζικά δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012, όσο είχαν μειωθεί και τον Νοέμβριο.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κινείται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της – 0,8% τον Δεκέμβριο έναντι στόχου λίγο κάτω από το 2% -, η ΕΚΤ τόνισε με έμφαση το τελευταίο διάστημα την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, εφόσον αυξηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ή τα επιτόκια στην αγορά χρήματος απειλήσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της περιοχής.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια σε επίπεδο – ρεκόρ (σ.σ.: το βασικό επιτόκιό της ανέρχεται σε 0,25%), έχει χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν ήταν ικανά να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία.
«Παραμένει σημαντική πίεση στην ΕΚΤ να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες», δήλωσε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας HIS Global Insight.
Ο δανεισμός στις επιχειρήσεις μειώθηκε 2 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, πολύ λιγότερο από τη μείωση των 14 δις. ευρώ τον Νοέμβριο.
Ένας παράγοντας που μπορεί να περιόρισε τον δανεισμό στα τέλη του 2013 είναι ο επικείμενος έλεγχος της ευρωστίας των τραπεζών. Πριν αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών φέτος τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα διεξάγει μία σειρά ελέγχων στα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκαλύψει ενδεχόμενους κινδύνους στους ισολογισμούς και ανεπάρκεια κεφαλαίων τους.
Ο έλεγχος του ενεργητικού των τραπεζών βασίζεται στους ισολογισμούς τους στο τέλος του 2013 και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν παραδεχθεί ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων στους τελευταίους μήνες του 2013.
Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι επεσήμανε δύο σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη λήψη νέων μέτρων από την κεντρική τράπεζα: Μία αύξηση στα επιτόκια της αγοράς χρήματος ή μία επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού.