Την ώρα, που στην Ελλάδα η εταιρεία Αλουμίνιον με αφορμή την απόφαση μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας ζητά από τη ΔΕΗ να της πουλάει ρεύμα με ζημία, σε τιμή κάτω του κόστους, στις Βρυξέλλες, μελέτη σχετικά με τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιανουαρίου, καταρρίπτει το μύθο ότι οι βιομηχανίες αλουμινίου, που λειτουργούν σε χώρες με απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, προμηθεύονται ρεύμα σε χαμηλές τιμές.

Τι ακριβώς δείχνουν τα στοιχεία; Αναδεικνύουν τρεις αλήθειες:

Αλήθεια 1

Αποδεικνύεται ότι η μέση τιμή, στην οποία προμηθεύονται ενέργεια οι συγκεκριμένες βιομηχανίες, είναι 56 €/MWh, δηλαδή όσο περίπου έχει προτείνει στην Αλουμίνιον η ΔΕΗ, και σχεδόν 40% παραπάνω από ό,τι προσδιόρισε η περίφημη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ.



Αλήθεια 2

Χαμηλότερο κόστος ρεύματος από το μέσο όρο έχουν κατά κύριο λόγο οι βιομηχανίες αλουμινίου, που έχουν και δικές τους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Προσοχή, όμως ! Στην περίπτωση της Αλουμίνιον, η θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου προτιμά να πουλάει το ρεύμα, που παράγει η δική της μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού στη χονδρεμπορική αγορά ,αντί να καλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου της.

Αλήθεια 3

Οι βιομηχανίες αλουμινίου στην Κίνα δεν απολαμβάνουν φθηνή τιμή ρεύματος – όπως υποστηρίζεται -, αφού – όπως αποδεικνύεται – ελάχιστα απέχει από τον παραπάνω μέσο όρο των 56 €/MWh στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά απ’ όλα αυτά, προκύπτουν καίρια ερωτήματα, που αφορούν στο μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και στα οικονομικά όλων των νοικοκυριών:

Ποια θα είναι η στάση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, στο τέλος του μήνα, η οποία έχει συγκληθεί αποκλειστικά με θέμα την τιμή προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον ;

Θα επικυρώσουν την τιμή, που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ, ή θα προτείνουν κάτι χαμηλότερο, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο σημαντική ζημιά και – κατ’ επέκταση – την οικονομική απαξίωση της ΔΕΗ;

Το πρόβλημα δε στην περίπτωση αυτή θα είναι και η εν συνεχεία σίγουρη αποτυχία της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αφού κανείς δεν θα βάλει χρήματα για να αγοράσει μια προβληματική εταιρεία. Η αποτυχία δε στις αποκρατικοποιήσεις έχει πάντα το γνωστό αποτέλεσμα : Λήψη ισοδύναμων μέτρων, δηλαδή νέους φόρους, μειώσεις μισθών και αυξήσεις τιμολογίων, που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας.