Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε σήμερα (03/06) τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, λόγω των χαμηλότερων αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τις προσδοκίες ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή, καθώς και στις ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης από την κρίση του κορονοϊού.
Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 483.000 βαρέλια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ παράδοσης Αυγούστου σημείωσαν άνοδο κατά 59 σεντς ή 1,5% στα 40,16 δολάρια στις 11:40 ώρα Ελλάδας, φθάνοντας νωρίτερα τα 40,53 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου. Το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 2,2% στα 37,61 δολάρια.
«Διαφαίνεται μια συναίνεση ότι η ομάδα των παραγωγών θα παρατείνει τις σημερινές μειώσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από τη χρηματιστηριακή εταιρία PVM, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και οι δύο τιμές αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του μπρεντ έχει υπερδιπλασιαστεί, αφού υποχώρησε σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 δολάρια τον Απρίλιο, όταν το αμερικανικό αργό βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Η ανάκαμψη στην Κίνα και η χαλάρωση του lockdown σε άλλες χώρες προσφέρει στήριξη στις τιμές.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, μειώνουν την παραγωγή κατά 9,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο για να στηρίξουν τις τιμές.
Η ομάδα ΟΠΕΚ+, βλέποντας τις ενδείξεις για ανάκαμψη στην αγορά, εξετάζει την περίπτωση παράτασης της μείωσης κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πέραν του Ιουνίου. Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για να μεταφερθεί νωρίτερα και να πραγματοποιηθεί αύριο μια υπουργική συνεδρίαση αντί του αρχικού προγραμματισμού για αργότερα τον Ιούνιο.
«Όταν έχεις το μπρεντ να πλησιάζει τα 40 δολάρια, είναι μια καλή ένδειξη. Είμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε απεσταλμένος του ΟΠΕΚ.