Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, για την εποπτεία των κεφαλαίων αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (Hedge funds) ή δραστηριότητα των οποίων είχε κατηγορηθεί ευρέως ως υπεύθυνη για την μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό διαβατήριο, (European Passport) το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσες εταιρίες και επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διαβατήριο αυτό θα συνοδεύεται με κανόνες λειτουργίας που θα αφορούν το risk management, τη σύγκρουση συμφερόντων, τη ρευστότητα και το αποθεματικό.

Μόνο εάν πληρούνται οι κανόνες, οι ευρωπαϊκές αρχές θα εγκρίνουν την δραστηριότητα των συγκεκριμένων hedge funds, τα οποία θα υπόκεινται και σε ελέγχους από το εποπτικό όργανο της Ε.Ε., ESMA, που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.