Λύση στο καυτό κοινωνικό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναζητά η κυβέρνηση στο παραπέντε της εκπνοής του σημερινού προστατευτικού πλαισίου αλλά και εν όψει της 6ης αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εξ αποστάσεων στις 23 Απριλίου αλλά με πιο ελαφριά ατζέντα λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.
Μετά το ναυάγιο των πρώτων τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που εμφανίσθηκαν αντίθετα σε οποιαδήποτε οριζόντια παράταση του καθεστώτος προστασίας το οποίο λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Επισημαίνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους.
Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα από την κρίση του κορονοϊού και αδυνατούν αντικειμενικά να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να μιλάμε για διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών.
Μάλιστα θα βάλουν στο τραπέζι στοιχεία που αποδεικνύουν την δραματική αλλαγή του οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών και την ταμειακή τους ασφυξία ευελπιστώντας ότι θα πείσουν τους θεσμούς για την αναγκαιότητα του μέτρου. Ένα ακόμη επιχείρημα θα είναι και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για μερικούς μήνες προκειμένου να μπει φρένο σε μια νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών δανείων και να μην κινδυνεύσουν άδικα με πλειστηριασμούς όσοι πραγματικά υποφέρουν.
Όλα πάντως είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα θέμα που όχι μόνο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της 6ης αξιολόγησης αλλά λόγω των ανατροπών από την πανδημία πιθανότατα θα την μονοπωλήσει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της
Σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες οι δανειστές δεν το συνδέουν αναγκαστικά με το καθεστώς για την πρώτη κατοικία και δεν εμμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή του μέσα στο Μάιο δίνοντας περιθώριο χρόνου στη κυβέρνηση για την κατάρτιση και ψήφιση του από τη Βουλή.
Οι τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πάντως συνεχίζονται με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων έτσι ώστε οι συζητήσεις με τους επικεφαλής να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές.