Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εβδομάδα για τον ΟΤΕ είναι αυτή που ξεκίνησε καθώς είναι πιθανό να φέρει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στην διοίκηση του Οργανισμού, ως αποτέλεσμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη της τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το στέλεχος της Deutsche Telekom, Guido Kerkhoff.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν πλέον ότι ο ΟΤΕ χρειάζεται μια νέα ισχυρή διοίκηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσον έχει υπάρξει συμφωνία και για το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο αυτόν. Δεν αποκλείεται μάλιστα το αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να φέρει εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Πρόσωπο κοινής αποδοχής;
Το όνομα του καθηγητή κ. Μιχάλη Μπέλτσα ακούγεται πολύ και τις τελευταίες ημέρες και δεν λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας θα αποτελέσει το διάδοχο του κ. Παναγή Βουρλούμη, κάτι με το οποίο ο τελευταίος θα συμφωνούσε απόλυτα αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις τους για τις ικανότητες του κ. Μπλέτσα. Η πλευρά του Δημοσίου είναι βέβαιο ότι δεν θα έφερε αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του καθηγητή στο τιμόνι του ΟΤΕ με δεδομένου ότι μετά από πρόταση της κυβέρνησης ο κ. Μπλέτσας τοποθετήθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούνιο. Άγνωστο είναι όμως ακόμη κατά πόσον οι γερμανοί μεγαλομέτοχοι θα συναινέσουν προκειμένου τις θέσεις κλειδιά να αναλάβει ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση μεν αλλά που, κατά βάση, αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση στην ελληνική πλευρά είναι ότι το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης είναι προς το συμφέρον του δημοσίου καθώς το πέρασμα σε μια διοίκηση δύο διαφορετικών προσώπων θα σήμανε απώλεια ισχύος για την ελληνική πλευρά. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται να έχουν περάσει οριστικά στο παρελθόν και η κυβέρνηση τηρεί πλέον ηπιότερους τόνους.
Η κόντρα με τους εργαζόμενους στοίχισε στην διοίκηση Βουρλούμη
Το αμέσως επόμενο διάστημα στον ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση μέτρων που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για τους εργαζόμενους αλλά και καθόλου εύκολα για την διοίκηση. Η υπογραφή της σύμβασης για την τρέχουσα χρονιά αποτελεί ένα στοίχημα που είναι προφανές ότι η διοίκηση Βουρλούμη έχασε καθώς με τις θέσεις και τις απόψεις που προώθησε κατάφερε να έλθει σε πλήρη αντίθεση με τους εργαζόμενους χωρίς ακόμη να υπάρχει αποτέλεσμα, αφού εδώ και καιρό οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και η θερμοκρασία που επικρατεί στις σχέσεις τον δύο πλευρών είναι πολική.
Μάλιστα η διοίκηση Βουρλούμη, η οποία είχε την αμέριστη υποστήριξη της γερμανικής εταιρείας σε μια εποχή που η Ελληνική κυβέρνηση με κάθε τρόπο δήλωνε την επιθυμία της να την απομακρύνει, χρεώνεται σε μεγάλο ποσοστό αποτυχία των διαπραγματεύσεων καθώς κράτησε πολύ σκληρή στάση έναντι των εργαζομένων εισπράττοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την άρνηση τους στα αιτήματα για πάγωμα των μισθών και κατάργηση επιδομάτων και προνομίων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, όπως οι ίδιο δηλώνουν, το τελευταίο διάστημα έβρισκαν ευκολότερα ευήκοα ώτα στην Γερμανία και την Deutsche Telekom παρά στο Μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας.
Η υφιστάμενη διοίκηση σε κάθε της κουβέντα επικαλούταν την ανάγκη προσαρμογής του ΟΤΕ στην νέα πραγματικότητα προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός. Τα οικονομικά δεδομένα μάλλον υποστηρίζουν για τις απόψεις τις διοίκησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ωστόσο φαίνεται ότι πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ήταν και το γεγονός ότι αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με πυγμή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό από εργαζόμενους που, μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, στο βωμό της εθελούσιας εξόδου απώλεσαν σημαντικά κεκτημένα μεταξύ αυτών και την μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Πηγή: euro2day.gr