Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον ακριβή αριθμό των νέων αιτήσεων, που θα γίνει αργότερα σήμερα, θα ρίξει περισσότερο φως στις καταστροφικές επιπτώσεις της covid-19 στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μόνο 525.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τις 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου.
«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Στίβεν Γκάλαχερ επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ της Societe Generale. «Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα».
Κάποιες πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι ιστότοποι των υπηρεσιών τους για την παροχή επιδόματος ανεργίας κατέρρευσαν λόγω της μεγάλης κίνησης.
Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, με συνολικό αριθμό κατοίκων ίσο με τον μισό ολόκληρων των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο μπορούν. Επίσης έχουν κλείσει οι «μη απαραίτητες» υπηρεσίες και καταστήματα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε καραντίνα.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000.