Νέα λίστα με επαγγελματικούς κλάδους που έχει χτυπήσει η επέλαση του κορονοϊού και θα ενταχθούν στο οικονομικό πακέτο στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών
Ο κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και αφορούσε 440.000 εταιρείες εμπλουτίστηκε. Η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τον τζίρο που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το «Παρατηρητήριο Συναλλαγών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα εκατοντάδες παράπονα και η μεγάλη καταιγίδα αιτημάτων από φορείς και παραγωγικές τάξεις που έμειναν έξω από τον πρώτο κατάλογο.
Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αποφασίστηκε ότι για να καλυφθούν οι τρύπες στους ΚΑΔ σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επιλέξιμων προς στήριξη επιχειρήσεων πρόκειται μεταξύ άλλων να περιληφθούν:
– Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
– Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές
– Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών
– Πλυντήρια αυτοκινήτων
– Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
– Εταιρείες παροχής υπηρεσιών
– Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πακέτο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και θα περιληφθούν στις λίστες με τους ΚΑΔ προβλέπει:
- Αναστολή πληρωμής οφειλών έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
- Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- Διάθεση 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
- Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
- Αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
- Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες
- Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
- Χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ρευστότητας στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
- Δημιουργία σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εγγυοδοτικού μηχανισμού για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Τα μέτρα προκαλούν ωστόσο και νέα αιτήματα από διάφορους κλάδους για ελαφρύνσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να συμπληρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προσθέτοντας ότι τα ποσά τα οποία μειώνονται αναγκαστικά κατά 40% από τα μισθώματα επαγγελματικών ακινήτων θα εκπίπτουν από το ποσό οφειλής του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ των φορολογούμενων ιδιοκτητών.