Παράγοντα ανάπτυξης της περιφέρειας και κατ’ επέκταση της οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν τα επιμελητήρια, όπως τόνισαν οι ομιλητές στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στο Κιλκίς.
Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού ‘Ολγα Κεφαλογιάννη, τα τοπικά επιμελητήρια αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ίδια μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τη στήριξή του στον θεσμό των επιμελητηρίων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων με τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των μελών τους.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε μαζί σε μια σωστή κατεύθυνση προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών μας», ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει, ήδη, προχωρήσει σε αποτύπωση των βασικών σημείων διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας και στόχος είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται στη βάση των διαρθρωτικών προσαρμογών και άρσης των εμποδίων που «επί δεκαετίες καλλιέργησε ο λαϊκισμός» και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο των επιμελητηρίων, ο οποίος έχει και ένα αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς ο θεσμός εκπροσωπεί τις παραγωγικές δυνάμεις.
Την αντίθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επικείμενη κατάργηση των υποχρεωτικών συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων και μετά το 2015 υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Παρουσιάζοντας δε, τα συμπεράσματα μελέτης της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κιλκίς τόνισε ότι, η πτώση της ζήτησης για υγρά καύσιμα στο Κιλκίς είχε απώλεια 6,7 εκ. ευρώ το 2012. Η συγκεκριμένη απώλεια επιμερίζεται σε 3 εκ. ευρώ λόγω μείωσης εισοδήματος και σε 3,7 εκ. ευρώ λόγω εναλλακτικής λύσης για ανεφοδιασμό από πόλεις της ΠΓΔΜ που βρίσκονται πολύ κοντά στο νομό και την πόλη του Κιλκίς.
Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι -ανά έτος- η απώλεια από εκροή πωλήσεων σε τσιγάρα και οπωροκηπευτικά διαμορφώνεται σε 6,5 εκ. ευρώ, διότι, οι καταναλωτές εξέρχονται από τη χώρα όχι μόνο για να «φουλάρουν» τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους, αλλά και για να αγοράσουν μια σειρά από άλλα είδη αγαθά και υπηρεσίες. «Τα χρήματα αυτά χάνονται από την οικονομία της Μακεδονίας και την εθνική οικονομία» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κώστας Μίχαλος τόνισε ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη 2020 και να θέτουμε φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, όσο εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στην Περιφέρεια», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι άμεση ανάγκη να εξυγιανθεί και να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στις αγορές.
Κατά τον ίδιο, οι αγορές «κατανοούν πλέον ότι το πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της ευρωζώνης δεν είναι ούτε οι ‘άσωτοι’ λαοί, ούτε η κουλτούρα του Νότου. Είναι η επιμονή σε αδιέξοδο οικονομικό δόγμα, που δείχνει να αγνοεί τις ανάγκες της ανάπτυξης, αλλά και τις αντοχές των πολιτών».
«Σήμερα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινό όραμα, το οποίο θα διαπερνά τους λαούς της Ευρώπης και θα εκφράζεται από υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες αλλά και από υπεύθυνους φορείς της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Και ο ρόλος των επιμελητηρίων εδώ πρέπει να είναι καταλυτικός», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παύλος Τονικίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων ως καθοριστικού παράγοντα ανάπτυξης της περιφέρειας.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης χωρίς να δουλεύει σωστά η δημόσια διοίκηση, της οποίας η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να προσανατολίζεται σε θεωρητικά μοντέλα «που μας φέρνουν οι ξένοι» τα οποία, αν και είναι – όπως είπε – εξαιρετικά, είναι λανθασμένο μοντέλο για την ελληνική «περίπτωση».