Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την Ελλάδα προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προβλέποντας ύφεση 0,4% για το 2014 και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015 με ρυθμό 1,8%, με έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών μελών του, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Αν και η πρόβλεψη για ύφεση παραμένει, το ύψος της είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε ο οργανισμός στην προηγούμενη έκθεση Economic Outlook (πτώση ΑΕΠ 1,2% για το 2014).
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας αναμένεται να επανέλθει σε θετικά επίπεδα, από τρίμηνο σε τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του 2014, με συνεχή ενίσχυσή της μάλιστα το 2015, στο 1,8%.
Η πρόβλεψη για τη θετική αυτή εξέλιξη βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Ωστόσο, η συνέχιση των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση και οι χαμηλοί ισολογισμοί των τραπεζών, θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει η έκθεση.
Τα αρνητικά στοιχεία είναι ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε αρνητικούς ρυθμούς.
Ο ΟΟΣΑ πάντως συμβουλεύει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνεχισθεί όπως προεβλέπετο, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου του χρέους. Στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη αποδειχθεί μικρότερη από την αναμενόμενη, θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές.
Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει την ανάγκη για μια νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Με στόχο δε την περαιτέρω ανάπτυξη των πιστώσεων θα πρέπει επίσης να υπάρξει αναδιάρθρωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η έκθεση εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε ό,τι αφορά στις αγορές προϊόντων αναμένεται ότι θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ανακατανομή των πόρων σε δραστηριότητες με διεθνή προσανατολισμό, έστω και εάν απαιτηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, ένα πιο αποτελεσματικό και πιό δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη, καταλήγει ο ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός υπολογίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2013, στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2015.