Λίστα με τους επαγγελματίες που αποφεύγουν τις e-συναλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν γιατροί, καθηγητές, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α.. Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ προωθεί την έκπτωση κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής με στόχο να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα λίστα με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες ανά επαγγελματικό κλάδο. Τα επαγγέλματα που θα διαπιστωθεί ότι δεν βρίσκονται στη λίστα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και ενδεχομένως χωρίς απόδειξη, θα ενταχθούν στις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους φορολογούμενους να ζητούν απόδειξη από κλάδους όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι καθηγητές, οι οικονομολόγοι και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι λογιστές και οι δικηγόροι, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.500 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ποσό ύψους 450 ευρώ θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η έκπτωση 30% έγκειται στο ότι συνήθως οι περισσότεροι επαγγελματίες χαρίζουν τον ΦΠΑ (24%) με στόχο να γλιτώσουν την έκδοση της απόδειξης, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Από την ανωτέρω έκπτωση θα εξαιρεθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) καθώς ήδη γι’ αυτές τις κατηγορίες ισχύει έκπτωση 40% από τον τελικό φόρο. Ταυτόχρονα θα εξαιρεθούν και οι δαπάνες στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι από τους πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα κίνητρα χρήσης πλαστικών καρτών όσο και για τη φορολοταρία αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς μέρες.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή».