Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού και ζήτησε τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.

Είναι πλέον φανερό ότι η εξάπλωση του φονικού ιού αφήνει φαρδύ πλατύ το αποτύπωμά του και στην ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων, εταιρειών ενώ το πλήγμα στην οικονομία αναμένεται να είναι συνολικό και μακροπρόθεσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη σε βουλευτές ότι η Γερμανία θα έχει «όλη τη δύναμη» για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του κοροναϊού, εάν η επιδημία βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση, δήλωσαν στο Reuters δύο άνθρωποι που συμμετείχαν σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές μεταποιητικές εταιρίες εξαρτώνται από τη ζήτηση και τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας.

Η επιδημία αναμένει να αποδυναμώσει την ζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Η οικονομία της ήδη βρέθηκε σε στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τον κοροναϊό να αντιμετωπίσουν τα ξαφνικά προβλήματα ρευστότητας και να αποφύγουν τις απολύσεις μέσω των διαθέσιμων μηχανισμών της αγοράς απασχόλησης.

Ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό περιθώριο για πρόσθετα μέτρα αξίας τουλάχιστον 17 δισεκ. ευρώ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της ανακοίνωσε την παροχή άμεσης χρηµατοδότησης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο κομβικός ρόλος της Κίνας

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Citi θα υπάρξει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Και το μεγάλο ζήτημα εντοπίζεται στην Κίνα. Και γιατί αυτό; Η Κίνα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια οικονομική λειτουργία για μία σειρά από λόγους. Έχει την μεγαλύτερη κατασκευαστική οικονομία στον πλανήτη. Κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγαθών στον πλανήτη. Είναι το κράτος με τις μεγαλύτερες εμπορικές συνδιαλλαγές παγκοσμίως. Κατέχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εργατών στον κόσμο. Η Κίνα επίσης είναι η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτών ενώ είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγές προϊόντων και αγαθών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο, όπως αναμενόταν, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο μείωσε τις τιμές του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε στο 1,4% από 1,3% τον Ιανουάριο.

Τον Φεβρουάριο του 2020 και εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού η αναγκαστική καραντίνα μία τεράστιας επαρχίας όπως αυτή της Χουμπέι οδήγησε σταδιακά σε εργοστάσια να κλείνουν κάτι που έφτασε στην έλλειψη προμηθειών και αγαθών. Η αλυσίδα του εμπορίου έσπασε μιας και, ενδεικτικά, το 75% των υλικών που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και το 85% αυτών που χρησιμοποιούνται σε κινητά κατασκευάζονται στην Κίνα. Το 85% των υλικών που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα που έχουν ευρεία χρήση στις ΗΠΑ προέρχονται από την Κίνα.

Στις αυτοκινητοβιομηχανίες η Volkswagen, ενδεικτικά, με 24 εργοστάσια στην Κίνα και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από εκεί αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Citi οι τομείς που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να μπουν σε «καραντίνα» είναι τα logistics, ο τουρισμός και όλες οι επαγόμενες σε αυτόν οικονομίες καθώς και η αγορά του αυτοκινήτου. Λιγότερο άμεσο αλλά κοντινό αντίκτυπο θα έχουν οι τομείς των ρούχων, των κοσμημάτων, των νέων τεχνολογιών και των καλλυντικών.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες αναμένεται να έχει ο κλάδος του real estate και των κατασκευών, το πετρέλαιο και το αέριο καθώς και ο επισιτισμός. Κυρίως λόγω προβλημάτων στην προμήθεια πρώτων υλών.

 

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τον κορονοϊό στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/3. Σε αυτήν αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και στην εισαγωγή πρώτων υλών από την Κίνα για την εγχώρια βιομηχανία.

Ενώ, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση, αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, του διευρυμένου Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει μια αποτίμηση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συζητηθούν εναλλακτικά «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος, εν όψει και της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.

Τα ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, έκαναν ισχυρό ράλι την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,05% από 1,23% στην προηγούμενη συνεδρίαση, οπότε σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 1,24%.

Αντίθετα, οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ακολούθησε τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει την οικονομία από την έξαρση του κορονοϊού. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,58% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο έξι μηνών -0,67% που σημειώθηκε χθες.