Έτοιμο να πατήσει τη σκανδάλη των δημοσιονομικών μέτρων που θα θωρακίσουν τις οικονομίες της ευρωζώνης απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού είναι το Eurogroup.
Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ενώ τα κράτη-μέλη καλούνται στο επόμενο δεκαήμερο να προετοιμάσουν δράσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης με σκοπό να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των μέτρων.
«Η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά από τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πορτογάλο, «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων», δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει η υπουργική σύνοδος του Μαρτίου.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση της Ευρωομάδας έγινε μια πρώτη αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης.
Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Ιταλία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της. Σε συναγερμό όμως βρίσκεται και η Γαλλία ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι χώρες του Βορρά και η Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο ένα πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων το οποίο θα εφαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πλευρά των δαπανών, να εξαιρούνται από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η Αθήνα βρίσκεται σε κοινή γραμμή για το θέμα αυτό με το Παρίσι και την Ιταλία.
Στο έκτακτο Eurogroup δεν έγινε καμία συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, αν και από τις διατυπώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν δεν υπάρξει μεταβολή προς το χειρότερο…
Ο κορονοϊός μολύνει ήδη την ελληνική οικονομία και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%.
Σήμερα συνεδριάζει (διά ζώσης) το EuroWorking Group (EWG), στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορονοϊό, αφού θα αναλάβει να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαρτίου.
Σε αυτήν ούτως ή άλλως ήταν στο τραπέζι το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. μαζί με τα πορίσματα (5η έκθεση θεσμών) για την Ελλάδα αλλά και τα αιτήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με αρχή τις προσφυγικές δαπάνες και την εξαίρεσή τους από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.