Άρση πρόσθετων τελωνειακών δασμών που έχει επιβάλει για ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων τα οποία εισάγει ανακοίνωσε η Κίνα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ιατρικός εξοπλισμός, σόγια και ενεργειακά προϊόντα, καθώς η χώρα αγωνίζεται για την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Ως εκ τούτου εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται για τη μετάγγιση σε ασθενείς ή για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούν να εξαιρεθούν από τους ειδικούς φόρους από τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνητική Επιτροπή Τελωνειακών Δασμών.
Στον μακρύ κατάλογο των προϊόντων που θα εξαιρεθούν από τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς βρίσκονται, επίσης, κατηγορίες κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος, σόγια, πετρελαϊκά προϊόντα ή ακόμη υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται και ορισμένες κατηγορίες δημητριακών (στάρι, σόργο) και ορισμένα είδη μετάλλων.
Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν εφεξής να εξαιρεθούν από τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε πρόσφατα το Πεκίνο στο πλαίσιο του εμπορικού του πολέμου με τις ΗΠΑ.
Η εξαίρεση αυτή ωστόσο δεν θα γίνει αυτόματα. Οι κινεζικές εταιρείες εισαγωγών θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό αίτημα για να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό.
Ο στόχος της απόφασης αυτής είναι «να ικανοποιηθεί καλύτερα η αυξανόμενη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στον Covid-19.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας, στην οποία η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει προσβάλει περισσότερους από 72.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει σχεδόν 1.900 θανάτους, αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες.
Επίσης, τα μέτρα απομόνωσης και οι δραστικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου ιού έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παραγωγή και τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων στη χώρα.
Ως αποτέλεσμα σημειώθηκε μια μεγάλη άνοδος στην τιμή των τροφίμων (+20,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο), ενώ πολλές κτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται από ελλείψεις σε τροφή.
Από το 2018 μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με την επιβολή από τις δύο χώρες επιπρόσθετων δασμών σε πολλά εμπορεύματα που αντιπροσωπεύουν ετήσιες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, οι δύο χώρες σύναψαν μερική εμπορική συμφωνία τον περασμένο μήνα, βάσει της οποίας το Πεκίνο δέχθηκε να αγοράσει έναντι 200 δισ. δολαρίων επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, κυρίως αγροτικά.
Επιπλέον, το Πεκίνο ανακοίνωσε στα τέλη του Ιανουαρίου την πρόθεσή του να «εφαρμόσει από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2020 πιο προνομιακά τελωνειακά μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές, προκειμένου να στηρίξει την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας» του Covid-19.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν τώρα στα σχολεία και ότι τα μαθήματα του εξαμήνου θα ξεκινήσουν τον άλλο μήνα και θα γίνονται μέσω διαδικτύου, λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.
Τα μαθήματα μέσω διαδικτύου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Σανγκάη θα ξεκινήσουν στις 2 Μαρτίου, διευκρίνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λου Τζινγκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Σανγκάης.
Οι Αρχές της Σανγκάης είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι τα σχολεία δεν θα άνοιγαν ξανά πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.