Να προσεγγίζουν τα θέματα «περισσότερο ως εταίροι και λιγότερο ως δανειστές» οφείλουν οι δανειστές μας, σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα.
Σε συνέντευξή του, που φιλοξενεί αύριο η εφημερίδα «Επενδυτής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζει την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που οι εταίροι έχουν αναλάβει. «Ουδείς αναμάρτητος άλλωστε», σημείωσε με νόημα.
Επιπλέον, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «λύσεις υπάρχουν», αρκεί όπως είπε, να αποφευχθούν οι «θολές εκτιμήσεις, δραματοποιήσεις και επικοινωνιακή διαχείριση».
Αναλυτικά, οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός…
– Αποτελεί επιλογή η ρήξη με την Τρόικα αν επιμείνει στη σκληρή πολιτική λιτότητας και πιέσει για νέα μέτρα; Και τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο;
«Είναι γνωστό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ είναι αναγκαία συνθήκη, δεν είναι από μόνη της ικανή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Απαιτείται να δοθεί έμφαση και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών και δομικών αλλαγών, η ενίσχυση του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Πιστεύουμε ότι το δημοσιονομικό εγχείρημα πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται με πολιτικές και δράσεις για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.
Εμείς, με σταθερά βήματα, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο. Δεν χειριζόμαστε τις διαπραγματεύσεις με επικοινωνιακή στόχευση. Εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ταυτόχρονα, αναμένουμε να είναι συνεπείς και οι εταίροι στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Όπως έχω τονίσει και με άλλη ευκαιρία, θέλουμε να προσεγγίζουν τα θέματα περισσότερο ως εταίροι και λιγότερο ως δανειστές.
Πιστεύω ότι το μεγάλο όραμα της ενοποίησης της Ευρώπης, για να προχωρήσει με επιτυχία έχει ανάγκη από έμπρακτα δείγματα αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εταίρων. Άλλωστε, ουδείς αναμάρτητος».
– Οι εταίροι φαίνεται ότι πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω τις αποφάσεις για το χρέος. Τώρα λένε για το καλοκαίρι, μετά τις Ευρωεκλογές. Πότε βλέπετε να ξεκινά η συζήτηση επί της ουσίας για το χρέος και τι μορφή εκτιμάτε ότι θα έχει η ελάφρυνση; Το «κούρεμα» έχει αποκλειστεί;
«Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό. Η χώρα οφείλει να φρενάρει ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Όμως, οι δικές μας προσπάθειες δεν επαρκούν. Εμείς, όπως ήδη επεσήμανα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Αξιώνουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του 2012, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Θα αναζητήσουμε τις βέλτιστες, εν πορεία, μέσα από διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, το υπαρκτό και μείζον θέμα του δημόσιου χρέους οφείλουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να το προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό, αποφεύγοντας θολές εκτιμήσεις, δραματοποιήσεις και, βεβαίως, την επικοινωνιακή διαχείριση».