Φόρμουλα για τα δασικά αυθαίρετα φέρεται να αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος του σύμφωνα με πληροφορίες είναι να προωθηθεί η κατάργηση της έννοιας των «οικιστικών πυκνώσεων». Έτσι, στις περιοχές όπου υπάρχουν κτίσματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «αυθαίρετα» – και είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών – θα γίνει κανονικά η ανάρτηση και θα ακολουθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» από το αρμόδιο υπουργείο αναζητείται ο τρόπος προκειμένου τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» να ενταχθούν – υπό προϋποθέσεις – σε ειδικές ρυθμίσεις. Με τα έως τώρα στοιχεία, η σκέψη είναι οι ρυθμίσεις να κινούνται στο πνεύμα αυτών που προβλέπονται από τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού για τις «οικιστικές πυκνώσεις». Το θέμα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα που έχουν κτίσματα (ο αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο) σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνεται (με μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η Ψηφιακή Τράπεζα Γης) σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι οικιστικές πυκνώσεις
Με τα ως τώρα δεδομένα, ο προσδιορισμός μιας έκτασης ως οικιστικής πύκνωσης είναι είτε να υπάρχουν (ελάχιστον αριθμός) 50 κτίρια σε 25 στρέμματα (ελάχιστη έκταση), είτε 100 κτίρια σε 100 στρέμματα, είτε 200 κτίρια σε 200 στρέμματα.
Οι εξαιρέσεις
Εξαιρούνται τα κτίρια που βρίσκονται σε Εθνικούς Δρυμούς, Υγροτόπους, αλλά και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.