Σε πιο ήρεμα νερά επιστρέφει ο τραπεζικό κλάδος στην Ελλάδα, όπως επέστρεψε ο Οδυσσέας στην Ιθάκη του, σχολιάζει χαρακτηριστικά η Elaine Green σε δημοσίευμά της στο περιοδικό Forbes.
O τραπεζικό κλάδος στην Ελλάδα υπέστη τεράστιες απώλειες κεφαλαίων όταν η κρίση της χώρας έγινε τοξική το 2011 -την εποχή που τα haircuts εντάχθηκαν στο εθνικό λεξιλόγιο ως κάτι άλλο από μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, όπως αναφέρει με μια δόση χιούμορ το δημοσίευμα.
Αν και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, ο χάρτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έχει γίνει αγνώριστος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Tην άνοιξη, σε διάστημα μερικών μηνών, ο κλάδος πέτυχε τον «ηράκλειο άθλο» της συγχώνευσης δέκα «παικτών» σε τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Επιπλέον, με φόντο την πίεση της τρόικας και την καθοδήγηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, οι συστημικές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια περίπου 30 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου οδήγησε σε συμφωνίες-ρεκόρ εγχώρια αλλά και στην έκτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία του α’ εξαμήνου του 2013, που δεν είναι άλλη από την εξαγορά της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατάφεραν αν αντλήσουν το 10% των κεφαλαίων από τους ιδιώτες, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha).
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Forbes, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν ακόμη κάποιες ταραγμένες θάλασσες, προκειμένου να φτάσουν στην πολυπόθητη Ιθάκη τους.