Στο παρελθόν ανήκει πλέον η εικόνα μιας Γερμανίας στην οποία ανεύθυνοι στοχαστές και επιθετικοί ηγέτες οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή, σχολιάζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1980, η Γερμανία παρουσιαζόταν ως μια χώρα η οποία προκαλούσε μεγάλη και ευρεία αναταραχή λόγω της στρεβλής διαδικασίας βιομηχανικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού που διέφερε πολύ από ότι γινόταν στη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η σημερινή εικόνα της Γερμανίας είναι πολύ διαφορετική λόγω της ωριμότητας και του εκσυγχρονισμού της πολιτικής της και την κατάσταση της οικονομίας.
Πριν την ενοποίηση της δεκαετίας του 1990, για τη Δυτική Γερμανία επικρατούσε η αντίληψη ότι η οικονομική της ευημερία και το σταθερό νόμισμα ήταν τα μεγαλύτερά της επιτεύγματα. Ωστόσο, με τη σημερινή Γερμανία πρέπει να αλλάξει η οπτική, ώστε να εκτιμήσει τις πραγματικές της δυνάμεις.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Γερμανία αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης. Παράλληλα, μετά την ενοποίηση, η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε μοντέλο υπεύθυνης δημοκρατικής πολιτικής και εξισορροπημένης διακυβέρνησης.
Όσον αφορά το μέλλον της ίδιας της Α. Μέρκελ η εφημερίδα εκτιμά ότι ενδεχομένως να θελήσει να παραιτηθεί πριν της εκλογές του 2017, ωστόσο μια τέτοια πρόθεση δεν αποκλείει το γεγονός η γερμανίδα καγκελάριος να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό και την ενίσχυση της ευρωζώνης.