Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις περικοπές στους φόρους που υιοθέτησε κατόπιν της επιμονής του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ειδάλλως θα έχει να αντιμετωπίσει τις αυστηρές επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.
Τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα κατήργησε έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας, το οποίο αποτελούσε μια από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπερλουσκόνι στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φόρος αυτός θα αντικατασταθεί από μια ελαφρύτερη εισφορά το ερχόμενο έτος.
Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ρώμη, ο Ρεν σημείωσε ότι η απόφαση αυτή «εγείρει ανησυχίες» λόγω του ελλείμματος χρηματοδότησης και επειδή «στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση» από τις συστάσεις της ΕΕ για αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας και μείωσης των φόρων στην εργασία και στο κεφάλαιο.
Ο Ρεν κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό με τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους τις επόμενες εβδομάδες. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για ένα διαφορετικό μείγμα φόρων, επειδή θεωρούν ότι θα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται πολύ η πληγείσα από την ύφεση Ιταλία.
Ο Επίτροπος συζήτησε το πρόβλημα αυτό, το οποίο αναφέρθηκε και στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, σε μια ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα μείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.
Μέλη του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι απέρριψαν άμεσα τις προτάσεις του Ρεν. Ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, αντιπρόεδρος της Γερουσίας, χαρακτήρισε τον Επίτροπο «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
«Είναι ένας κύριος κανένας, ο οποίος έρχεται στην Ιταλία για να επιβλέψει. Θα έπρεπε μάλλον να σκεφτεί τις συμφορές που έχουν προκαλέσει άνθρωποι όπως αυτοί, καταστρέφοντας την Ευρώπη», σημείωσε ο Γκασπάρι, αναφερόμενος στις εισηγούμενες από την ΕΕ πολιτικές λιτότητας.
Ο Ρεν σημείωσε ότι επιβάλλει τους αυστηρότερους κανόνες επίβλεψης της ευρωζώνης, οι οποίοι προσφέρουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη εποπτεία στις εθνικές πολιτικές. Αυτοί οι κανόνες υιοθετήθηκαν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει ξανά οικονομικά προβλήματα, με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της.
«Δεν μπαίνω στο πεδίο της πολιτικής, αλλά δίνω συμβουλές για πολιτικές, το οποίο είναι η αποστολή μας», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ιταλοί πολιτικοί θα «βρουν τους τρόπους και τα μέσα» για να λάβουν υπ’ όψιν τους την συμβουλή του και να αποφύγουν τις αυστηρές επικρίσεις της ΕΕ.
Υιοθετώντας έναν ελαφρύτερο τόνο κατά την έναρξη μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο Ρεν συνέκρινε την Ιταλία με την αγωνιστική ομάδα της Ferrari, η οποία πρόσφατα προσέλαβε έναν οδηγό από την πατρίδα του την Φινλανδία, τον Κίμι Ράικονεν.
«Η Φεράρι, όπως και η Ιταλία, έμενε πάντα προσηλωμένη στην παράδοση, στο στυλ και στην ποιότητα κατασκευής. Όμως προκειμένου να κερδίσει στην πίστα της παγκόσμιας ανάπτυξης χρειάζεται να σχεδιάσει τον πιο ανταγωνιστικό κινητήρα και να είναι έτοιμη για αλλαγές και προσαρμογές», σημείωσε ο επίτροπος.
Η προειδοποίηση αυτή ήρθε την ώρα που η κυβέρνηση Λέτα εξακολουθεί να κινδυνεύει με κατάρρευση, καθώς οι υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι απειλούν να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αν ο ηγέτης του στερηθεί την κοινοβουλευτική του εντολή. Ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει αυτόν τον κίνδυνο έπειτα από μια πρόσφατη καταδίκη του για φορολογική απάτη.
Μια ειδική επιτροπή της Γερουσίας πρόκειται να αποφανθεί αύριο το βράδυ μια πρώτη φορά για την περίπτωσή του και στη συνέχεια μια δεύτερη φορά δέκα ημέρες αργότερα. Μετά τον τελικό λόγο θα έχει η άνω βουλή που θα συνεδριάσει σε ολομέλεια, πιθανόν προς τα μέσα Οκτωβρίου.