Μέχρι το τέλος του 2013 στο υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώνονται 6 βασικές δράσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που διοργανώνει το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:
– Αναθεωρείται συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εισάγουμε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό /επενδυτικό περιβάλλον,.
– Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece.
– Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
– Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον ΟΟΣΑ.
– Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014
– Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Να είναι διαφορετικό τόσο στην φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του. Να είναι πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας. Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών.
«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πάρει άλλα μέτρα σαν κι αυτά που μέχρι τώρα δημιούργησαν πίεση στις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τη χώρα ούτε στο λαϊκισμό και την αβάστακτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην πολιτισμική οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής» είπε.
«Δεν είμαστε πια στον γκρεμό και στο κενό […] Έχουμε διανύσει τα 3/4 του δρόμου και πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Θα διανύσουμε και το τελευταίο μίλι, ώστε το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά. Η ώρα που το σκάφος της πατρίδας θα μπει σε ήρεμα νερά πλησιάζει» σημείωσε ο υπουργός.
Τους τελευταίους 15 μήνες, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα έχει ανέβει τρία σημαντικά σκαλοπάτια και δεν ήταν εύκολο να φτάσει μέχρι εδώ, γιατί την τελευταία τριετία ταξιδεύαμε συνεχώς κόντρα στον άνεμο: πέτυχε πολιτική σταθερότητα, γερή αγκύρωση στο ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι θα βρεθεί τρόπος για τη χρηματοδότηση των επιμελητηρίων, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καρτέλ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι τράπεζες να γίνουν βρύσες με νερό
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτικές του δυνατότητες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Ασφαλώς δεν παραγνωρίζουμε πως το πρόβλημα της ρευστότητας υπερβαίνει το ΕΣΠΑ και αυτό δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Άλλωστε, ο ετήσιος στόχος απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι 4 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα και με την έκθεση της Oliver Wyman, ανέρχεται στα 15 με 18 δισ. ευρώ. Για αυτό αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το ΕΤΕΑΝ και η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)».
Όπως γνωστοποίησε, σε πρόσφατη συνάντηση, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύθηκε πως στο 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ θα προσθέσει αμέσως άλλο 1 δισ. ευρώ. «Επομένως, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου δύο δισ. ευρώ σε δάνεια με φθηνά επιτόκια» πρόσθεσε και είπε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν βρύσες με νερό».