Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που πλέον αναδύεται ως σημαντικός επενδυτικός προορισμός, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε ελληνικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω των παλαιών αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδυάζονται σε μια ευμετάβλητη περιοχή όπως αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Φραγκογιάννης ξεκαθάρισε ότι η προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελούν στρατηγική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε:
- Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα εκτιμά την περιφερειακή συνεργασία και την ένταξη των επιμέρους χωρών στην ΕΕ ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.
- Η Ελλάδα επιδιώκει ενισχυμένο συντονισμό και συνεργασία για την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας, των μεταφορών και των σχετικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως μέσο για την προσέγγιση μεταξύ χωρών και λαών.
- Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει στρατηγικό στόχο να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, μέσω μιας σειράς τριμερών σχεδίων συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.
- Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διαμορφώσει και να προωθήσει μια θετική και πολύπλευρη ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις της χώρας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνεργιών και κοινών δραστηριοτήτων.
- Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες έχουν δηλώσει την κοινή τους δέσμευση για την υλοποίηση του αγωγού East Med, ένα έργο το οποίο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική συνεργασία των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.
Η Οικονομική Διπλωματία ως βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι στο πλαίσιο της προώθησης περιφερειακών συνεργιών, η οικονομική διπλωματία καθίσταται ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
«Έτσι, κάτω από τη στέγη του υπουργείου Εξωτερικών η νέα κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα αρμόδια όργανα για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, υπό την αιγίδα της οικονομική διπλωματίας. Δεδομένης αυτής της νέας εντολής, λοιπόν, εργαζόμαστε επιμελώς για την υλοποίηση και την αποτελεσματική επικοινωνία πολλών και ιδιαίτερα σημαντικών έργων στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα αναπτύσσεται γρήγορα στην ενέργεια»
Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα αναπτύσσεται γρήγορα ως βασικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή για το φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, την πράσινη ενέργεια και τα νέα έργα έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Ο κύριος στόχος της Ελλάδας είναι να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια, υποστηρίζοντας πλήρως την ισορροπημένη διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των διαδρομών για ανάπτυξη των εγχώριων πηγών φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας… Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει μια ευρωπαϊκή πύλη, καθώς και μια χώρα μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός παρουσίασε ένα σημαντικό αριθμό ενεργειακών υποδομών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρα μας:
- Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία και από εκεί μέχρι την κεντρική Ευρώπη (η κατασκευή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί).
- Η γραμμή διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB), η οποία θα συνδέει με φυσικό αέριο τα δίκτυα των δύο χωρών.
- Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα επιτρέψει στο βόρειο γείτονά μας να προμηθεύεται το μεταφερόμενο αέριο TAP και
- Η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφορικά με την συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου «3 + 1» για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να υποστηρίξει την περιφερειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και να ενθαρρύνει τη διερεύνηση ευκαιριών για πιθανά ενεργειακά έργα.
Κλείνοντας, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι στόχος της χώρας είναι όχι μόνο να διατηρήσει τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και να μετασχηματιστεί σε περιφερειακό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων.