Πτώση του τζίρου, αλλά διατήρηση των κερδών, κατέγραψαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2009, σύμφωνα με την 3η έκδοση Business Leaders in Greece της Icap Group, που μόλις κυκλοφόρησε.
Στην έκδοση παρουσιάζονται οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι με βάση τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων), τα οποία επελέγησαν σαν κριτήριο κατάταξης, λόγω του ότι προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό λειτουργικό αποτέλεσμα των εταιριών, αποτελώντας το εγκυρότερο μοναδιαίο μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων.
Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, που επικράτησαν το 2009, επηρέασαν και τις 500 κερδοφόρες εταιρίες και τους 200 ομίλους.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών κινήθηκε πτωτικά το 2009 (-8,6%) στο πλαίσιο της γενικής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.
Αντίθετα, σε επίπεδο κερδοφορίας, διαπιστώνεται βελτίωση τόσο σε επίπεδο κερδών EBITDA (+11,4%) όσο και προ φόρων κερδών (+10,6%), μεταβολές που, σε πρώτη ανάγνωση, ίσως προκαλούν έκπληξη.
Ωστόσο, η αυξημένη συνολική κερδοφορία μπορεί ουσιαστικά να αποδοθεί σε δύο κυρίως επιχειρήσεις (ΔΕΗ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ), εταιρίες που εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία το 2009, γεγονός που αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, σε ευνοϊκές συγκυρίες σχετικά με την υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, κα.
Όσον αφορά τους ομίλους, βάσει των στοιχείων των ενοποιημένων ισολογισμών του 2009, προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης μειώθηκε κατά 11% περίπου. Επίσης, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 4,5% και τα προ φόρου κέρδη κατά 9,6%.
Η ICAP σημειώνει επίσης ότι ελληνική οικονομία έχει εισέλθει από το 2009 σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Η κρίση, που διέρχεται στην παρούσα φάση η οικονομία της χώρας, αποτυπώνεται στη ραγδαία επιδείνωση των βασικών μακρο-οικονομικών μεγεθών. Παρόλα αυτά, αρκετές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες και εντείνοντας τις προσπάθειές τους, εμφάνισαν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Θετική εξέλιξη, επίσης, μπορεί να χαρακτηριστεί η σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιριών, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα, που χαρακτηρίστηκε από μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Ενδεικτικά, είναι ότι από τις 106 εταιρίες, που έμειναν εκτός λίστας, οι 300 έγιναν ζημιογόνες και από 1,54 δισ. ευρώ συνολικά κέρδη EBITDA το 2008, έκλεισαν το 2009 με ζημίες 532 εκατ. ευρώ.
Επίσης, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μόνο μία στις πέντε πιο κερδοφόρες εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Είναι γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία τις συνέπειες της κρίσης συγκριτικά με το σύνολο των εταιριών. Ωστόσο, ακόμη και αυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την αρνητική συγκυρία. Ένδειξη αυτού αποτελεί το ότι το κατώτατο όριο κερδών EBITDA, προκειμένου να συμπεριληφθεί μία εταιρία στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων το 2009, διαμορφώθηκε στα 4,76 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 9%, σε σχέση με το όριο των 5,25 εκατ. ευρώ του 2008, το οποίο είχε ήδη μειωθεί κατά 11% σε σχέση με το όριο των 5,90 εκατ. ευρώ, το 2007.
TOP 20: στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιριών, βάσει EBITDA, η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή από το 2008, με τις 19 εκ. των 20 εταιριών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και στην αντίστοιχη κατάταξη, κατά το 2008. Οι 20 αυτές επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών EBITDA κατά 810 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή κορυφαία εικοσάδα εταιριών. Παράλληλα, δε αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού EBITDA από το 38% του 2008 όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που ισχυροποιεί το συμπέρασμα ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό εταιριών.