Το νέο σύστημα των αξιών, που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων, μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σε πρώτη φάση μιλούν για αύξηση κατά μέσο όρο γύρω στο 20% των τιμών το 2011.
Στόχος είναι η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ στην τριετία 2011-2013, ξεκινώντας από 270 εκατ. ευρώ του χρόνου, 200 εκατ. το 2012 και 100 εκατ. το 2013. Η άντληση εσόδων συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια, ενώ από το 2011 αναμένεται αύξηση φόρων, τελών και εισφορών που επιβαρύνουν την απόκτηση ή τη χρήση των ακινήτων.
Τα δεδομένα του νέου συστήματος, που έρχονται από το επόμενο έτος, εντοπίζονται σε «3» σημεία:
Α. Καθιερώνονται τιμές ζώνης, ανεξαρτήτως αν ένας οικισμός ή μια περιοχή βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης. Το νέο σύστημα αντικαθιστά το υπάρχον που εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί υπουργίας Δημήτρη Τσοβόλα. Η καθιέρωση τιμής ζώνης σε όλες τις περιοχές συνεπάγεται την κατάργηση των τιμών ΑΒΑ (αρχική βασική αξίας) και ΕΒΑ (ειδική βασική αξία) που ισχύουν σήμερα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Ουσιαστικά δημιουργείται ενιαίο σύστημα αξιών, βάσει του οποίου θα γίνονται οι μεταβιβάσεις και θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που το επιβαρύνουν. «Δεν μπορεί κάποιος με εξοχικό σπίτι, και μάλιστα μεγάλης επιφάνειας, σε νησί και δη τουριστικό, να μην πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Β. Το νέο σύστημα θα ισχύσει και σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχουν αντικειμενικές. Δίνεται τέλος στην εξουσία του εφόρου, που όριζε τιμή βάσει του τελευταίου συμβολαίου της περιοχής, και παύουν οι διαφωνίες που οδηγούσαν στα δικαστήρια. Ο προσδιορισμός αξίας από το υπουργείο με μια τιμή αναμφισβήτητη ξεμπλοκάρει τις εφορίες και τα δικαστήρια.
Γ. Οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, ώστε να πλησιάζουν τις αγοραίες. Η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αύξηση τιμών, καθώς η μείωση της αγοραίας ανοίγει το δρόμο και για μείωση των αντικειμενικών κατά περιοχή από χρόνο σε χρόνο.
Η αύξηση των αντικειμενικών θα προκαλέσει μπαράζ επιβαρύνσεων για ιδιοκτήτες ή χρήστες ακινήτων:
1 Τεκμήρια. Η αύξηση της αντικειμενικής συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό μέτρο, καθώς όσο αυξάνει η αντικειμενική τόσο αυξάνει και το τεκμήριο.
2 ΔΕΗ. Στις αυξήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος από το νέο έτος θα προστεθεί και το αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών και το οποίο πληρώνουν ενίοτε οι ιδιοκτήτες ή ο ενοικιαστής.
3 ΦΑΠ. Χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα «πιαστούν» στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν οι αυξήσεις αντικειμενικών δεν αντισταθμιστούν με ανάλογες αυξήσεις του αφορολογήτου ορίου, που σήμερα ξεκινάει από 400.000 ευρώ.
4 Πρώτη κατοικία. Η αύξηση της αξίας θα οδηγήσει χιλιάδες υποψήφιους ιδιοκτήτες σε φόρο μεταβίβασης, καθώς η απαλλαγή ισχύει βάσει αξίας (200.000 ευρώ για άγαμο ή 250.000 για έγγαμο) και όχι επιφάνειας. Υπέρογκα γίνονται τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφου, δικηγορικά, Υποθηκοφυλακείου, τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών και τέλος μεταγραφής υπέρ Ταμείου Νομικών).
5 Γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές. Οι επιβαρύνσεις θεωρούνται δεδομένες, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων.
6 Ενοικίαση. Οι μεν ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος και ως εκ τούτου ο ενοικιαστής μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση ενοικίου.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ