Καταφθάνει στην Κύπρο εντός της εβδομάδας το κλιμάκιο της τρόικα, ώστε να προχωρήσει στην πρώτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έχει θέσει τρεις προτεραιότητες. Την εύρεση λύσης για τον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου, την άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων και την αποφυγή λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη για την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς εντοπίζονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες από την τρόικα, όπως σημειώνουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ένα από τα προβλήματα εξακολουθεί να είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία παραμένει σε καθεστώς εξυγίανση, με την κυβέρνηση να πιέζει την κεντρική τράπεζα Κύπρου για άμεση έξοδό της από το καθεστώς.

Την ίδια ώρα, τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση των κεφαλαίων παραμένουν σε ισχύ, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα αρθούν, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Παράλληλα, η μεταφορά της εποπτείας των συνεργατικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα, έχει καθυστερήσει κατά δύο μήνες.

Μεγάλο «αγκάθι» είναι και η ύφεση της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 12,5% μέχρι το 2014, ποσοστό το οποίο αποτελεί την πρόβλεψη της Τρόικα. Αν επαληθευτούν οι φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση, τα έσοδα θα υποστούν πλήγμα και η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, φαντάζει αναπόφευκτη.

Υπό αυτό το πρίσμα ξεκινά η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος. Μέρος του κλιμακίου της τρόικας φθάνει σήμερα στην Κύπρο και οι επαφές αρχίζουν από αύριο. Το τοπίο σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει την Τετάρτη όταν θα γίνει σύσκεψη του υπουργού, του διοικητή και των επικεφαλής της τρόικας για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.