Τη συνολική παρέμβασή του για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων, με τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετοχών της τράπεζας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Σάλλας, ανακοίνωσε ότι ο νέος φορέας θα έχει ως βασικό στόχο -με τις δράσεις που θα αναλάβει- να οδηγήσει ξανά ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, στο να επανέλθει σε ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Σε σημεία της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, αναφέρθηκε στη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου, λέγοντας ειδικότερα:

«Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ένας υπερεικοσαετής κύκλος ανάπτυξης του τραπεζικού μας συστήματος έκλεισε. Στη διάσωση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σημαντική ήταν η συνεισφορά της ΤτΕ η οποία, με τη συνδρομή της κυβέρνησης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, διαμόρφωσε μια περισσότερο ανταγωνιστική δομή. Το τραπεζικό σύστημα λοιπόν περνάει σε μια νέα εποχή.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από μια σειρά επιλογών στα πλαίσια της στρατηγικής που χάραξε ήδη από το 2010, τότε που ζήτησε την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ από το Δημόσιο, πέτυχε τους 12 τελευταίους μήνες να υπερδιπλασιάσει το ενεργητικό και τα μεγέθη της και να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά με μερίδιο 29% περίπου στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις.

Ο σχεδιασμός του Ομίλου προβλέπει την ουσιαστική παρέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς σε τρία κυρίως επίπεδα: 1) Στη διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά. 2) Στην αναδιάρθρωση και διαχείριση, με σύγχρονες μεθόδους, των επισφαλών απαιτήσεων με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και 3) στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότερους όρους και χαμηλότερο ύψος επιτοκίων.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών να είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή. Η άντληση πόρων από το Ευρωσύστημα θα πρέπει σταδιακά να περιορίζεται έως ότου μηδενιστεί πλήρως. Πρέπει όμως, πάση θυσία, να αντλήσουμε πόρους από τις διεθνείς αγορές και να πείσουμε τους πολίτες για επιστροφή των καταθέσεων στην ελληνικές τράπεζες. Για την αναδιάρθρωση και τη διαχείριση των επισφαλών δανείων σχεδιάζεται από τον Όμιλο μία συνολικότερη παρέμβαση. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου στα θέματα αυτά φορέα, όχι κατ’ ανάγκη ενταγμένου στα στενά πλαίσια του Ομίλου


Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ομίλου

Ο κ. Λεκκάκος ανέφερε ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουν πλήρως ενσωματωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς οι νέες τράπεζες και τα δίκτυα που αποκτήθηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη πριν από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση της ΑΤΕ και μόλις χθες της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος τέλος ο κ. Λεκκάκος στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ομίλου Πειραιώς τόνισε:

-Την ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των κύριων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 EBA) στο 14,5%, δηλαδή:

ü τον υψηλότερο δείκτη μεταξύ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα

ü τον 6ο καλύτερο αντίστοιχο δείκτη στην Ευρώπη.

Την ύπαρξη σημαντικά υψηλού δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια (15,3%) έναντι επιπέδου 12,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

-Τον ιδιαίτερα ικανοποιητικό δείκτη δανείων προς καταθέσεις Ομίλου στο 115% (113% για την Ελλάδα).

-Τη χαμηλότερη μεταξύ του ανταγωνισμού έκθεση σε (καθαρή) χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα (στο 12,5% του ενεργητικού του).