Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να παραχωρηθεί περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων τους το 2013 και το 2014, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρότεινε μια πιο χαλαρή εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, προσπαθώντας να αντιπαρέλθει τις επικρίσεις πως οι περικοπές δαπανών αποδεικνύονται τροχοπέδη για την οικονομία.
Αν και η Επιτροπή έχει ήδη χαλαρώσει τα χρονοδιαγράμματα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για χώρες όπως είναι π.χ. η Ισπανία, η δήλωση του Μπαρόζο μοιάζει να ανοίγει τον δρόμο ώστε αυτό να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Ο λόγος που η Επιτροπή προτίθεται να χαλαρώσει προσωρινά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ελλείμματα είναι για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά προγράμματα και να τονωθεί η ανάπτυξη, είπε ο Μπαρόζο.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες, στους οποίους είχαν αντιταχθεί χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία αμφισβητώντας την λιτότητα που προωθεί η Γερμανία, θα επιτρέψουν σε κράτη με χαμηλά ελλείμματα και χρέη να δαπανήσουν περισσότερα σε έργα που ευνοούν την επάνοδό τους στην ανάπτυξη αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην μείωση των ελλειμμάτων, είπε ο Μπαρόζο.
Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται εν μέσω ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, καθώς οι πιο πληγείσες χώρες και αριστερά κόμματα τις επικρίνουν, υποστηρίζοντας ότι καταπνίγουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ταχύτατα αυξανόμενη ανεργία.
Η Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει «προσωρινές αποκλίσεις από την καθορισμένη πορεία για τα διαρθρωτικά ελλείμματα» το 2013 και το 2014 ώστε τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε προγράμματα «με αποδεδειγμένη συμβολή στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο Μπαρόζο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ίδια η Ιταλία δεν θεωρείται πολύ πιθανό να επωφεληθεί της χαλάρωσης αυτής, διότι το χρέος της χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό, όπως και άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες κρίσεις κρατικού χρέους, όμως αυτή η χαλάρωση ενδέχεται να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις κρατών που εντάχθηκαν μεταγενέστερα στην ΕΕ, όπως η Ρουμανία. Η Κομισιόν, είπε ο Μπαρόζο, πρόκειται να υποβάλει την πρόταση αυτή στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, και εάν υπάρξει συμφωνία ως προς αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Οι περικοπές των κρατικών δαπανών βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ευρωζώνης για να ξεπεραστεί η τριετής κρίση κρατικού χρέους. Αλλά σε αυτές αποδίδεται ένας φαύλος κύκλος: οι κυβερνήσεις μειώνουν τις δαπάνες, οι επιχειρήσεις απολύουν προσωπικό, οι ευρωπαίοι πολίτες περικόπτουν τα έξοδά τους, οι νέοι έχουν όλο και λιγότερες ελπίδες να βρουν δουλειά.
Αν και η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί να έχει ξεπεραστεί, όπως λένε πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον είναι το πώς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων χωρίς να παραβιάσουν την δημοσιονομική πειθαρχία.
Η χαλάρωση των κανόνων αυτών θα πρέπει πάντως να εγκρίνεται κατά περίπτωση, αφού η Γερμανία εκφράζει πάγια τη θέση ότι η χαλάρωση όσον αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων θα αυξήσει το άχθος του χρέους και ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου αστάθεια στις αγορές.
Οι όποιες επιπλέον δαπάνες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να έχουν μια «θετική, άμεση και επαληθεύσιμη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συμβολή», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ιταλία χαιρέτισε αμέσως την απόφαση κάνοντας λόγο περί μιας «σημαντικής» νίκης.
«Η ιταλική κυβέρνηση αποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση ένα σημαντικό αποτέλεσμα, ίσως το πιο σημαντικό όλων στις σχέσεις της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
«Αυτό είναι το βραβείο για το στοίχημα που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή εξαρχής για να συμμορφωθεί με τους στόχους όσον αφορά τα δημοσιονομικά» της Ιταλίας, ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Λέτα, ο οποίος αναδείχθηκε πρωθυπουργός επικεφαλής μιας κυβέρνησης συμμαχίας τον Απρίλιο.