Το βελγικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ και πλέον ως τα τέλη του 2014, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο να μειωθεί το υψηλό έλλειμμα της χώρας και να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχει ορίσει η ΕΕ.
Το πακέτο αυτό μέτρων, το οποίο υπόκειται στην έγκριση της βουλής, περιλαμβάνει αυξήσεις πολλών φόρων και περικοπές δαπανών.
Το Βέλγιο έχει δημόσιο έλλειμμα 375 δισ. ευρώ, ή 99% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) του. Η ΕΕ έχει καθορίσει ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ των κρατών μελών της.
Το έλλειμμα αναμένεται να πέσει από το σημερινό 3,9% στο 2,7%, κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που έχει επίσης ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως τα τέλη του 2013, είπε ο Ντι Ρούπο.
Το Βέλγιο έχει γλιτώσει μετά βίας την επιβολή προστίμων από την ΕΕ για την αποτυχία του να μειώσει το έλλειμμά του. Η χώρα δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την Επιτροπή στις εαρινές της συστάσεις προς τα κράτη μέλη τον Μάιο.
Ο διορθωτικός προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε σήμερα προβλέπει εξοικονομήσεις 750 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,37 δισ. ευρώ το 2014, ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγουμε το να προκαλέσουμε ζημιά στην μηχανή της οικονομίας», επισήμανε ο Ντι Ρούπο.
Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την επιβολή μιας «εισφοράς αλληλεγγύης» στις μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλα μερίσματα αλλά καταφέρνουν να αποφύγουν την καταβολή φόρων επί των κερδών.
Οι αμοιβές δικηγόρων δεν θα εξαιρούνται πλέον από τον ΦΠΑ (21%), ενώ ορισμένες κοινοτικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πληρώνουν πλέον φόρο επιχειρήσεων. Η φορολογία στις τράπεζες αναμένεται επίσης να αυξηθεί.
Οι φόροι στα αλκοολούχα προϊόντα και στα προϊόντα καπνού θα αυξηθούν ελαφρά, αλλά οι δασμοί στα καύσιμα ντίζελ θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο ώστε να μην πληγούν οι εποχούμενοι και οι μετακινούμενοι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών θα δουν παράλληλα τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται συνολικά κατά 100 εκατ. ευρώ.
Παρά αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να αναζητηθούν και πρόσθετα για να εξοικονομηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ντι Ρούπο.
Ο Ντι Ρούπο προέβλεψε σήμερα ότι σύντομα το Βέλγιο θα βγει από την «διαδικασία υπερβολικού χρέους» της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό στάδιο της διαδικασίας γι’ αυτό.