Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον πως η Ελλάδα έχει περάσει από το «grexit» στο «greekovery», οι τελευταίες εξελίξεις στα πολιτικά και στα οικονομικά δρώμενα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αντιστρέφουν το κλίμα στη Γερμανία σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση και οι αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις έδωσαν ώθηση στα επιχειρήματα των Γερμανών βουλευτών, οι οποίοι κατά το παρελθόν υπήρξαν υπέρμαχοι του «grexit».
«Οι Έλληνες θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη και να αναμορφώσουν την οικονομία τους. Όταν η Ελλάδα θα έχει αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας γενναίας υποτίμησης και των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορεί να ζητήσει εκ νέου τη συμμετοχή της στον κοινό νομισματικό χώρο» τονίζει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Klaus Peter Willsch.
Ο τελευταίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της και ότι η πτώχευση της αναβάλλεται διαρκώς από το 2010.
«Θα πρέπει να πάψουμε να προσθέτουμε καλό χρήμα στο κακό χρήμα», λέει ο Willsch, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί η υπερχρέωση μιας χώρας με νέα χρέη και επισημαίνοντας πως «οι ελληνικές αρχές είπαν ψέματα και εξαπάτησαν τους εταίρους τους κατά την ένταξή τους στην ευρωζώνη».
Βάσει του δημοσιεύματος της DW, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής των Φιλελεύθερων, Frank Schaffler.
«Ήρθε η στιγμή να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την εξάρτηση της Τρόικας», τονίζει ο Schaffler, παραδεχόμενος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί παρά τις προειδοποιήσεις και τη ζημιά που έχουν υποστεί η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.