Να κινηθούν προς την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης τις οικονομίας, καλεί τις κεντρικές τράπεζες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements-BIS).
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών καλεί τα μέλη της, μέσω της ετήσιας έκθεσής της, να επικεντρωθούν και πάλι στον έλεγχο του πληθωρισμού και να πιέσουν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η έκθεση, παρουσιάστηκε σε πολλούς από τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Βασιλεία το σαββατοκύριακο, στο ετήσιο συνέδριο της BIS, στον απόηχο του sell off σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, το οποίο πυροδοτήθηκε από τον φόβο ότι οι αποφάσεις της Fed, θα οδηγήσουν σε νέες αναταραχές στις διεθνείς αγορές.
Η BIS, η γνωστή και ως «η τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών», εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμα της κρίση και η παγκόσμια στρατηγική στόχευε στην επιστροφή των υποτονικών οικονομικών σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Σύμφωνα με τη BIS, το φθηνό και άφθονο χρήμα των κεντρικών τραπεζών «αγόρασε» χρόνο, με την τράπεζα των κεντρικών τραπεζών να προειδοποιεί ότι περισσότερες αγορές ομολόγων θα υπονομεύσουν την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε υγιείς βάσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις «διορθώσεις» των κρατικών και ιδιωτικών ισολογισμών
Όπως σχολιάζει η έκθεση της BIS, «οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα χωρίς να αυξήσουν τα ρίσκα που έχουν ήδη δημιουργήσει», υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά περισσότερης «τόνωσης» μέσω αντισυμβατικών μέτρων, γίνεται ολοένα και ποιο επικίνδυνη.
Υποστηρίζει μάλιστα, ότι παρερμηνεύεται η κραυγή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, το περασμένο καλοκαίρι, στο αποκορύφωμα της κρίσης, ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει «οτιδήποτε απαιτείται» για να προστατεύσει το νόμισμα.
«Μπορούν πραγματικά οι κεντρικοί τραπεζίτες να κάνουν ότι χρειάζεται;» διερωτάται η BIS και απαντά: «Οσο περνούν οι μέρες αυτό δείχνει όλο και πιο απίθανο.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και των νοικοκυριών. Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.
Πάνω από όλα, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις δομικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι οικονομίες σε πραγματική αναπτυξιακή πορεία».