Εφικτή θεωρεί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιορκγ Άσμουσεν, την επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup, για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ).
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Άσμουσεν δήλωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τις βασικές κατευθύνσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, καθώς και για το μηχανισμό εξυγίανσης και διάλυσης των προβληματικών τραπεζών. Όπως είπε ο Γ. Άσμουσεν πρόκειται για δύο σημαντικά στοιχεία της τραπεζικής ενοποίησης, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα, ο Γ. Άσμουσεν τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από το 2015 και όχι από το 2018 όπως προβλέπεται.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γ. Άσμουσεν τόνισε ότι γίνονται θετικά βήματα και ότι σημειώνεται πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τη φορολογική μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, πιθανόν, στις αρχές Ιουλίου.
Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο Γ. Άσμουσεν δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την αναδρομική ισχύ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» για την αναδρομικότητα και πρόσθεσε: «Η δυνατότητα του ΕΜΣ είναι περιορισμένη. Δεν έχει νόημα να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες, οι οποίες μόνο απογοήτευση θα μπορούσαν να φέρουν στις αγορές».
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Φρανς Ούικερς τάχθηκε κατά της αναδρομικής ισχύς της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λέγοντας: «Η Ολλανδία δεν είναι υπέρ. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για αυτή τη ρύθμιση».
Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τρεις επιλογές: πρώτον, να μην ισχύσει η αναδρομικότητα, δεύτερον, να ισχύσει πλήρης αναδρομικότητα, και τρίτον, η αναδρομικότητα να ισχύσει κατά περίπτωση.