Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση για να συνδράμει την οικονομία της ευρωζώνης εάν χρειαστεί, ενώ οι ενδείξεις σταθεροποίησης των αγορών σημαίνουν πιθανόν πως τα επιτόκια έχουν καταστεί ξανά ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής, δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ, κατά την αποχαιρετιστήρια σύνοδο για τον διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο Ντράγκι είπε πως υπάρχουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ εάν χρειαστεί και ότι μπορεί να εξουδετερώσει τυχόν αδόκητες συνέπειες.

«Μπορέσαμε να ανακτήσουμε καλύτερο έλεγχο των νομισματικών συνθηκών στην οικονομία της περιοχής του ευρώ, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να παρέχεται η κατάλληλη νομισματική ώθηση στην οικονομία», είπε ο Ντράγκι στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής βαίνει βελτιούμενη κι αυτό θα συμβάλει όλες οι περιοχές της ευρωζώνης να μπορέσουν να επωφεληθούν από το χαμηλό επιτόκιό της, που βρίσκεται στο 0,50% σήμερα. Τα σχόλιά του όμως «εξέπληξαν» ορισμένους οικονομολόγους, ένας εκ των οποίων σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια «σαφής ένδειξη» πραγματικής «αύξησης των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Η ΕΚΤ εξέτασε διάφορες επιλογές, περιλαμβανομένων και των αρνητικών επιτοκίων για τις τοποθετήσεις τραπεζών σε αυτήν, αλλά δεν προχώρησε τελικά σε αυτή την κίνηση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία αυτού του μηνός έδειξαν ότι το κόστος δανεισμού αυτόν τον Απρίλιο ήταν αυξημένο για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ισπανία και στην Ιταλία, ενώ τα δάνεια μειώθηκαν.