Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν προειδοποίησε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες, αν η ΕΚΤ αναγκασθεί να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το κρίνει παράνομο.
Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει αύριο. «Σέβομαι πολύ το δικαστήριο και δεν θα δώσω συμβουλές σε έναν ανεξάρτητο θεσμό. Γενικά, όμως, ισχύει: Κανένας θεσμός δεν λειτουργεί στο κενό. Εάν θα έπρεπε να αποσυρθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες», τόνισε ο κ. Άσμουσεν.
«Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου. Έχουμε προσκληθεί ως ειδικοί και η διαδικασία θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία, να εξηγήσουμε για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα (Outright Monetary Transactions, OMT) της υπό όρους αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς το κόστος δανεισμού τους είχε φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Ο κ. Άσμουσεν υποστήριξε επίσης την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της τα δεδομένα στο σύνολο της Ευρωζώνης. Όταν βελτιωθεί η κατάσταση στις προβληματικές χώρες, θα ομαλοποιηθεί και πάλι το επίπεδο των επιτοκίων στη Γερμανία», δήλωσε, προσθέτοντας: «Στη Γερμανία, όμως, είναι τα επιτόκια πολύ χαμηλά και για τον λόγο ότι πολλά κεφάλαια εισρέουν στο ασφαλές λιμάνι Γερμανία».
Ο Γεργκ Άσμουσεν θα αντιπαρατεθεί ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου με το συμπατριώτη του Πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
O κ. Βάιντμαν ήταν από την αρχή αντίθετος στο πρόγραμμα OMT, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τα άλλε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με το επιχείρημά του ότι η αγορά των ομολόγων θα ισοδυναμούσε με τη νομισματική χρηματοδότηση των χωρών με την έκδοση χρήματος που θα οδηγούσε στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού.