Την αποδέσμευση ακόμα 741 εκατ. δολάριων, στο πλαίσιο δανείου του προς το Ιράκ, ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας σημειώνει «πρόοδο» στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της καθημαγμένης από τον πόλεμο οικονομίας της.

Πρόκειται για την δεύτερη δόση δανείου 24μηνης διάρκειας που το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στο Ιράκ το Φεβρουάριο.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την πρώτη επισκόπηση της “προόδου” στο Ιράκ υπό ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το δάνειο και αυξάνει το σύνολο των πόρων που έχουν καταστεί διαθέσιμοι στη Βαγδάτη στο 1,2 δις δολάρια περίπου, ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Το διετές δάνειο προσφέρει συνολικά στο Ιράκ 3,7 δις δολάρια ώστε να διασφαλιστεί η «μακροοικονομική σταθερότητα», να «προωθηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις» και να «υποστηριχθεί προσωρινά» ο προϋπολογισμός της χώρας.

«Το Ιράκ συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στην ανοικοδόμηση οικονομικών θεσμών-κλειδιών και στην διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ναογιούκι Σινοχάρα.

«Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διαχείρισης των δημοσιονομικών του Ιράκ συσσωματώνει περαιτέρω βελτιώσεις στην διαδικασία καταγραφής στοιχείων και στην διαδικασία του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Το δάνειο του ΔΝΤ στο Ιράκ ακολούθησε εκείνο του 2005, ύψους 2005, το οποίο παρατάθηκε το 2007 και αντικαταστάθηκε από μια νέα ρύθμιση, που έληξε τον Μάρτιο του 2009.

Το 2004 το ΔΝΤ είχε παράσχει «μεταπολεμική» οικονομική βοήθεια στο Ιράκ, μετά την ήττα της χώρας ύστερα από την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Ο Σινοχάρα κάλεσε τις Ιρακινές αρχές να επιταχύνουν το ρυθμό εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών δομικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι το Ιράκ κατάφερε να έχει θετικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό το πρώτο μισό του 2010.

«Οι αρχές έκαναν αξιέπαινες προσπάθειες να ολοκληρώσουν ρυθμίσεις για να αποπληρώσουν το χρέος» του Ιράκ, ανέφερε.