Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για το εάν θα χρησιμοποιήσουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους για να σταθεροποιήσουν τις αγορές πετρελαίου μετά τις επιθέσεις το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως φαίνεται ότι το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε άλμα τις τιμές του πετρελαίου και κλιμάκωσαν τους φόβους για νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα – τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο που περιλαμβάνουν περίπου την ποσότητα που οι ΗΠΑ καταναλώνουν σε έναν μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αναφορικά με τις αγορές ενέργειας, ο πρόεδρος μού έδωσε οδηγίες να αποδεσμεύσω πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο, για να αντισταθμιστεί η όποια πιθανή αναταραχή», δήλωσε ο Πέρι σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βιένη. «Κοιτώντας όμως τα νούμερα για την παραγωγή είμαστε βέβαιοι ότι οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τα στρατηγικά αποθέματα, ο Πέρι δήλωσε: «Ω, σίγουρα, το ‘Εάν χρειαστεί’ είναι ένας αρκετά ευέλικτος όρος».
Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της χώρας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες. Ο Πέρι αρνήθηκε να κάνει κάποια εκτίμηση.
«Δεν γνωρίζω εάν μπορεί κανείς να σας δώσει με σαφήνεια –μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, ας πούμε για να είμαστε ασφαλείς, από τότε που συνέβη το γεγονός– το χρονικό διάστημα», δήλωσε.
«Φυσικά, έχουμε ακούσει από μέσα ενημέρωσης με ελεύθερη πρόσβαση, για δύο με τρεις εβδομάδες…για την αποκατάσταση των ζημιών. Άρα θα έλεγα ότι, έως ότου δείτε κάτι διαφορετικό στον Τύπο, θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα εάν επικοινωνήσετε με κάποιον στο βασίλειο».
Σε πτώση η τιμή του πετρελαίου
Στο μεταξύ, πτωτική τάση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός πως η αγορά παραμένει επιφυλακτική διότι υπάρχει η απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Θυμίζουμε πως έχει μειωθεί στο ήμισυ η παραγωγή του βασιλείου, με αποτέλεσμα οι τιμές να οδηγηθούν σε άνοδο ρεκόρ για τη δεκαετία.
Οι επιθέσεις του Σαββάτου αύξησαν τις πιθανότητες να προκληθεί μεγάλο σοκ στον εφοδιασμό της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στις πιέσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 12:30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε πτώση 36 σεντς ή 0,5% στα 68,66 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 57 σεντς ή 0,9% στα 62,33 δολάρια το βαρέλι.
Χθες, οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.
Αργότερα σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Σάμιουελ Τσισούκ, εταίρος στην εταιρία ELS Analysis. «Χρειαζόμαστε μια κανονική αξιολόγηση των ζημιών, χρειαζόμαστε να δούμε ένα σχέδιο αποκατάστασης. Πριν γίνει αυτό, δεν μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο θα είναι εκτός παραγωγής και για πόσο καιρό και αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο κόσμος από το Σάββατο».