Ως μια εταιρεία «από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα, και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για να αποδειχθεί πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει», χαρακτήρισε τη Pharmathen o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας την Παρασκευή τη νέα παραγωγική μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου στις Σάπες Ροδόπης. «Είμαστε εδώ η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δίνει έμφαση στις επενδύσεις. Τους δυο πρώτους μήνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ, να λύνουμε προβλήματα, για να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Και η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη ετοιμάζει θετικές εκπλήξεις γι’ αυτό» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη διαθέσει σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δισκία και τα 2 δισεκατομμύρια κάψουλες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο Βασίλης Κάτσος της Pharmathen δήλωσε: «Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις έξι ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας» σημείωσε. Υπενθύμισε δε ότι προ δεκαετίας η εταιρεία εγκαινίασε στις Σάππες την πρώτη μονάδα παραγωγής φαρμάκων της, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο και συμπλήρωσε ότι η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία και είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pharmathen και Managing Partner της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, τόνισε: «Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».
Ο Δημήτρης Καδής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπογράμμισε ότι βασική φιλοδοξία της διοίκησης της Pharmathen είναι η εδραίωσή της ως ηγέτιδας δύναμης σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δισ. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Ωστόσο, το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπει σε brain gain» υπογράμμισε.
Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες με επίκεντρο στην έρευνα, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισκέφτηκε το κλειστό από το 2014 εργοστάσιο ξυλείας της Shelman στην περιοχή, το οποίο -όπως ο κ.Γεωργιάδης γράφει σε σχετικό tweet- «οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση το έχουν κρατήσει σε άριστη κατάσταση προστατεύοντας το από την λεηλασία. Πρέπει να το ανοίξουμε πάλι και να δουλέψουν οι άνθρωποι».
Τέλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της ζυθοποιίας «Βεργίνα», για το οποίο έγραψε στο twitter ότι η παρουσία του εκεί «είχε το νόημα της έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτεία της προσπάθειας ανθρώπων, που από το μηδέν έφτιαξαν παραγωγή και εξαγωγές από την Ελλάδα. Εύγε!».