Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν σε Πεκίνο και Σανγκάη.

Έντονο ενδιαφέρον διαπιστώθηκε για έργα υποδομών, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία.

Επίσης οι πολυάριθμες συναντήσεις των συμμετεχουσών στην ελληνική αποστολή τραπεζών, με κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι μαζί με το Invest in Greece, οργάνωσαν με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο και του Ελληνικού Προξενείου στη Σανγκάη, επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα για συνομιλίες με την νέα Κινεζική ηγεσία.

BUSINESS FORA – ΠΕΚΙΝΟ & ΣΑΓΚΑΗ
Διοργανώθηκαν επιχειρηματικά συνέδρια (Business Forum) και στις δύο πόλεις και ακολούθησε μεγάλος αριθμός (455) προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Και στις δύο πόλεις υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς από τους βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας:

• Ναυτιλία
• Τράπεζες
• Τουρισμός και Ακίνητα
• Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα
• Τεχνολογία
• Δομικά υλικά

Στο Πεκίνο, στο Business Forum, από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν πάνω από 135 επιχειρήσεις, στους αντίστοιχους κλάδους, με 257 συμμετέχοντες. Αυτό δείχνει την σημασία που έδωσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις στις συναντήσεις με τους Έλληνες επιχειρηματίες, στέλνοντας παραπάνω από ένα στελέχη κάθε εταιρεία. Οι κύριοι κλάδοι που εκπροσωπούσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν: Τουρισμός, ακίνητα, εμπόριο, ενέργεια, κατασκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός, ορυκτά, τρόφιμα, αγροτικά, προϊόντα, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις.

Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σανγκάη, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στο δείπνο που παρατέθηκε σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις στη Σανγκάη, ανέφερε ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Κίνας θα πρέπει να διατηρηθεί με συστηματικές εξακολουθητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα στις 17-21 Ιουνίου 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σανγκάη με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σανγκάης.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

Στις συναντήσεις μεταξύ στελεχών ελληνικών και κινεζικών τεχνολογικών επιχειρήσεων διαπίστωσαν ότι ο τομέας της τεχνολογίας προσφέρει ανεξερεύνητες δυνατότητες ανάπτυξης στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στην κοινή ερευνητική συνεργασία.

Οι πολυάριθμες συναντήσεις των συμμετεχουσών στην ελληνική αποστολή τραπεζών με κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας.

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ
Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων αναμένεται να ενισχυθεί και από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στο Πεκίνο παρουσία των δύο πρωθυπουργών το Invest in Greece με την China Development Bank. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Στην υπογραφείσα συμφωνία η China Development Bank θερμά καλωσορίζει την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας εξετάζοντας θετικά την συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την China Development Bank, υπεγράφη, επίσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων στην Κίνα και την δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε αυτό. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού όπως η China Development Bank είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα.

Στη Σανγκάη, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μηταράκης επισκέφθηκαν τα ερευνητικά κέντρα των κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei και ZTE. Οι υπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους των ερευνητικών κέντρων και ενημερώθηκαν από τους αντιπροέδρους των εταιρειών για τα νέα προϊόντα και τεχνολογίες που προωθούν οι δύο εταιρείες παγκοσμίως. Οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία να συζητηθούν περαιτέρω τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο εταιρειών και της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής συμφωνιών παρουσία των δύο Πρωθυπουργών στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου. Οι δύο πλευρές προγραμμάτισαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία των δύο εταιρειών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Huawei θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της καθώς και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και Ελληνικές Τεχνολογικές εταιρείες.

Η εταιρεία ΖΤΕ προτίθεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στις διμερείς συναντήσεις των υπουργών και υφυπουργών με κινεζικές εταιρείες και επενδυτές, καταγράφηκε επίσης ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών.