Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 που θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος ανεξάρτητα από την έκβαση των σύνθετων πολιτικά διαπραγματεύσεων για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα. Το μέγα ζητούμενο είναι οι προβλέψεις που θα διατυπωθούν για τον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια καθώς ναι μεν στόχος της κυβέρνησης είναι το ΑΕΠ να μεγεθύνεται σε ποσοστά μεταξύ 3% και 4% αλλά οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν επιτρέπουν τέτοια αισιοδοξία. Αντίθετα οι προβλέψεις των ξένων κατεβάζουν για φέτος τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% ίσως και χαμηλότερα.
Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, δίνει προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις που σχετίζονται με τη φορολογία των επιχειρήσεων και της οικοδομής. Το στίγμα των φορολογικών αλλαγών θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αν και οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς στις 23 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής είναι:
- Η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20% το 2021.
- Η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.
- Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.
Το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα:
- Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας, καθώς και την έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο, το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λόγω του μεγάλου κόστους για τον προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ). Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου και την παραμονή του στις 8.636 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα την …τελευταία τους λέξη για το θέμα.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων για την οικονομία, κυρίως λόγω της επίσημης έναρξης των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020.
Πρώτος σταθμός θα είναι το Euro Working Group που πραγματοποιείται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, όπου ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας καθηγητής Μιχάλης Αργυρού θα κληθεί να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση.
Αύριο Τετάρτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019. Η ανακοίνωση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα, ύστερα από τον απογοητευτικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% του 1ου τριμήνου. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στις 13 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών.