Την αξιοποίηση έως και του συνόλου μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, η Διυπουργική αποφάσισε την ανάθεση στη Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, της σύνταξης και της ανάρτησης στο διαδίκτυο προσκλήσεως εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη του έργου του χρηματοοικονομικού-τεχνικού και νομικού συμβούλου, καθώς και της διεκπεραίωσης κάθε άλλης απαιτούμενης διαδικασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης.
Έργο των συμβούλων θα είναι η σύνταξη μελέτη του συνόλου των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η λογιστική απεικόνισή τους, η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, η παροχή νομικής υποστήριξης και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εν λόγω εταιρεία.
Η διερεύνηση της αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Αλυκές, προέκυψε μετά από την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.
Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το 25% ελέγχεται από την εταιρεία «Κάλας Κ.Ε. Καλαμαράκης».
Η τελευταία φέρεται ως ο βασικός διεκδικητής του 55% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο. Στόχος, της κυβέρνησης είναι η πώληση του μεριδίου και η παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης των αλυκών της χώρας, που αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικές προίκες της.
Οι εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1988. Αποτελεί συνέχεια της προγενέστερης εταιρείας «Αλυκαί Μεσολογγίου Α.Ε.», που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ Α.Ε. και συνίστατο απλώς από τη φερώνυμη αλυκή.
Με την προσάρτηση των μικρότερων, ο συνολικός αριθμός αλυκών που υπάγονται σήμερα στην εταιρεία ανήλθε σε οκτώ. Η μεγαλύτερη αλυκή είναι αυτή του Μεσολογγίου και έχει τη δυνατότητα να παράγει σε ετήσια βάση 120.000 τόνους αλατιού.
Η αλυκή της Καλλονής έχει τη δυνατότητα να παράγει 40.000 τόνους αλατιού, ενώ η αλυκή του Πολιχνίτου έχει τη δυνατότητα να παράγει 8.000 τόνους.