Η ευρωζώνη πρέπει να υλοποιήσει «γρήγορα» μια πλήρη τραπεζική ένωση για να γυρίσει τη σελίδα της κρίσης, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι επιθυμεί όλοι οι θεσμικοί μηχανισμοί να υλοποιηθούν «έως το καλοκαίρι».
«Η G20 έχει απευθύνει σαφή έκκληση για την επείγουσα υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης», κι αυτή «είναι μια γαλλική προτεραιότητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, κάνοντας τον απολογισμό της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και ανώτατων στελεχών των κεντρικών τραπεζών των κυριότερων πλουσίων και αναδυόμενων χωρών την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
«Θα είμαι αδιάλλακτος», τόνισε.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν πριν από δύο εβδομάδες στο Δουβλίνο το κείμενο για τη δημιουργία μιας κοινής τραπεζικής εποπτείας.
«Για μένα, η τραπεζική ένωση, είναι μια πλήρης τραπεζική ένωση, καθολικής ισχύος», τόνισε ο Μοσκοβισί. «Υπάρχει βέβαια η ολοκληρωμένη εποπτεία… αλλά θα πρέπει να προστεθεί μια εγγύηση των καταθέσεων, κανόνες για εναρμονισμένες λύσεις, ένα εργαλείο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ στα ευάλωτα κράτη και, τέλος… μια ενοποιημένη αρχή για την επίλυση» των τραπεζικών κρίσεων.
Πολλά από αυτά τα σημεία απετέλεσαν αντικείμενο αμφισβήτησης στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ τους τελευταίους μήνες, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Παρίσι θέλει να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα ορισμένες τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του χρέους των κρατών. Το Βερολίνο όμως θέλει να ελαχιστοποιηθεί αυτή η πιθανότητα.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Δουβλίνο για την ανάγκη να αλλάξουν οι Συνθήκες της ΕΕ για να υλοποιηθεί αυτή η τραπεζική ένωση είχαν επίσης ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να καθυστερήσει.
Ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «όλοι αυτοί οι μηχανισμοί να έχουν παρουσιαστεί έως το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να πάμε μέχρι το τέλος». «Είναι μια προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να υποστεί καμία καθυστέρηση», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η υιοθέτηση αυτών των μηχανισμών θα παράσχει στη ζώνη του ευρώ ένα πλήρες και ενιαίο οπλοστάσιο για την εποπτεία των τραπεζών, για την πρόβλεψη οικονομικών κινδύνων, για την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων με προβλέψιμο και οργανωμένο τρόπο, γεγονός που θα επιτρέψει τελικά θα σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση του προϋπολογισμού και την οικονομική κρίση».