Σε καίριας σημασίας παράγοντα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, όπως τονίστηκε σε σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), με αφορμή τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τον «τουρισμό της τρίτης ηλικίας».
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στην παρέμβασή της, η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο εξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού της τρίτης ηλικίας και για τον λόγο αυτόν, όπως είπε, θα υπάρξει στοχευμένη επικοινωνιακή καμπάνια.
«Είναι στρατηγικός στόχος η άνοδος του τουρισμού της τρίτης ηλικίας» δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη και στάθηκε, μεταξύ άλλων, σε αλλαγές, απαραίτητες στις υποδομές (ξενοδοχειακές και δημόσιες) για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει εντυπωσιακά χαμηλή διεισδυτικότητα στη συγκεκριμένη πελατειακή ομάδα και αποτέλεσμα τούτου, είναι το γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα κανένα ξενοδοχείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες αυτής της ομάδας τουριστών.
Ενδεικτικό των προοπτικών του τουρισμού της τρίτης ηλικίας και εν γένει του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι τουρίστες θα αποτελούν το 24% της συνολικής αγοράς, το 2030. Στην έρευνα του ΙΤΕΠ, διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους, κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Στη μελέτη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι άνω των 55 ετών ενδιαφέρονται λιγότερο για πραγματοποίηση διακοπών με σκοπό τα μπάνια και την ηλιοθεραπεία. Για πολιτιστικούς σκοπούς, ταξιδεύουν συχνότερα οι Αυστριακοί (ποσοστό 26%), οι Ολλανδοί (22%), οι Βέλγοι (22%) και οι Γερμανοί (21%).