Το θαλάσσιο τουρισμό, προσδιόρισε ως ένα βασικό τομέα με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για τη χώρα μας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, στο 12ο διήμερο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων (FEMIP), που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Ο κ. Μουσουρούλης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις (πολυνησία, πλούσιο περιβάλλον και ιστορία) για να πετύχει πάνω στον τομέα αυτό, ωστόσο είπε, ότι θα πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά βήματα.
Μάλιστα, θέλοντας να δώσει μια σαφή ένδειξη γι αυτό, τόνισε ότι η χώρα μας, ενώ είναι τρίτη σε αριθμό επιβατών κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, είναι έκτη στα έσοδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, (European Cruise Council Report), το 2011, πρώτη χώρα σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη ήταν Ιταλία, με 5.403.000 και εισπράξεις 4,5 δισ. και ακολουθούσαν η Ισπανία, με 4.911.000 επιβάτες και 1,1 δισ., η Ελλάδα με 4.473.000 επιβάτες και 580 εκατομμύρια, η Γαλλία με 2.010.000 επιβάτες και 972 εκατομμύρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν ένατο, με 541.000 επιβάτες, εισέπραξε 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ενώ είχε το 1/8 της κίνησης είχε πενταπλάσια έσοδα.
Σημειώνεται ότι χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να έχει λιγότερη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας αλλά εισπράττει μεγαλύτερα ποσά στον κλάδο, λόγο του ότι συμμετέχει σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών ναυτιλίας, από τη πώληση τουριστικών πακέτων, τη διαχείριση κρουαζιερόπλοιων, τον εφοδιασμό σε καύσιμα, τρόφιμα, εξαρτήματα και όργανα αλλά και την επισκευή και τη ναυπήγηση.
Ο υπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο, απευθυνόμενος προς την Επίτροπο θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, και τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών και επιχειρηματικών φορέων, είπε ότι βασική προτεραιότητα, αποτελεί η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας μέσα από θετικά μέτρα και κανόνες παγκόσμιας αποδοχής, είτε πρόκειται για την ασφάλεια του πλοίου ή για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μίλησε για πλήρη αναμόρφωση του λιμενικού συστήματος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφορών, με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των μεσογειακών χωρών έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Ναυτιλιακής Γνώσης, που να μπορεί να αναδείξει τις ευκαιρίες αξιοποίησης προγραμμάτων και να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όποιον ιδιώτη ενδιαφέρεται να επενδύσει σε υποδομές.
Υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία των ακτοφυλακών, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και μεταξύ των Μεσογειακών κρατών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει για τα έτη 2012-13 την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σένγκεν.