Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας επιδιώκει να τεθούν ταυτοχρόνως σε λειτουργία η τραπεζική επίβλεψη και ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης για την διαχείριση των χρεοκοπιών τραπεζών, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Σαμπίνε Λόιτενσλεγκερ.
«Οφείλουμε να κάνουμε κάθε τι δυνατό για να καταφέρουμε να τους εισαγάγουμε ταυτοχρόνως», σημειώνει η Λόιτενσλεγκερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ντι Βελτ, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτοί μηχανισμοί πάνε μαζί.
Η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν ανέφερε ωστόσο κάποια ημερομηνία για το εγχείρημα αυτό.
«Αν δεν το καταφέρουμε, θα χρειαστεί κατ’ αρχήν να αποσαφηνίσουμε πώς θα χειριζόμαστε τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και το ποιος θα υποστηρίξει το κόστος αυτών που εισέρχονται στο πεδίο της τραπεζικής επίβλεψης», πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο όσον αφορά τις πιο αδρές γραμμές της ενιαίας επίβλεψης των τραπεζών στους κόλπους της ευρωζώνης υπό την διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου του 2014.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο προς μια τραπεζική ένωση, η οποία θα πρέπει να περιλάβει στην συνέχεια έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης, για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων χρεοκοπιών τραπεζών, τους οποίους προς το παρόν διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές, όπως συμβαίνει σήμερα στην περίπτωση της Κύπρου.
Σε ομιλία του σήμερα στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζήτησε να συμπληρωθεί γρήγορα με μια διαδικασία εκκαθάρισης ο μηχανισμός επίβλεψης των τραπεζών, χωρίς απαραιτήτως να ταχθεί υπέρ της ταυτόχρονης εφαρμογής τους.
«Αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχουν εγγυήσεις για ταχείες και αμερόληπτες αποφάσεις, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ανάγκη για μια λύση πέραν των συνόρων», σημείωσε ο Ντράγκι, αναφερόμενος σε τράπεζες οι οποίες έχουν ταυτόχρονη παρουσία σε πολλές χώρες.
Επιπλέον, πρόσθεσε, ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα ενισχύσει την νομιμότητα της επίβλεψης και θα επιτρέψει να διαρραγεί ο «φαύλος κύκλος» των τραπεζικών κρίσεων και των κρίσεων χρέους, κατέληξε ο Ντράγκι.