Η Ιταλία είναι πιθανό να βγει από τον κατάλογο των κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν υπερβολικά ελλείμματα ακόμη και εντός του Μαΐου, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν.
Στην συνέντευξη Τύπου μετά την παράδοση μιας έκθεσης της Επιτροπής για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες σε όλη την Ένωση, ο Ρεν επισήμανε ότι η απόφαση της Επιτροπής να συνεργαστεί με την Ιταλία ώστε η Ρώμη να καταβάλει ανεξόφλητες οφειλές της προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα συμβάλλει στην μείωση του ελλείμματος.
«Αυτό θα διευκολύνει την έξοδο της Ιταλίας από την διαδικασία για τα υπερβολικά ελλείμματα, κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί μόλις δούμε τα οριστικά στοιχεία τον Μάιο, στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεών μας», είπε ο Ρεν στους δημοσιογράφους.
Η Γερμανία έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να κάνει ακόμη ώστε να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Προτείναμε η Γερμανία να κάνει βήματα για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκουμε πως είναι πιο σημαντικές», τόνισε ο Ρεν.
Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών, στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο ενεργό εργατικό δυναμικό και την ενθάρρυνση της αύξησης των μισθών αναλόγως προς την αύξηση της παραγωγικότητας, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα αυτά παραδείγματα του τι θα μπορούσε να κάνει το Βερολίνο για να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση.
Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να τονώσει τις οικονομίες και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, αφού θα αυξηθεί η ζήτηση στην μεγαλύτερη εξ αυτών, εξήγησε ακόμη ο Ρεν.